"Şehir-İnsan Projesi" tanıtıldı

"Şehir-İnsan Projesi" tanıtıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik:

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Maalesef medeniyetimizi var eden şehirlerin birikimi üzerinde bugün DAEŞ denilen bir terör örgütünün yıkıcı saldırısı karşısında biz bütün birikimimizi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız" dedi.

Topkapı Sarayı'nda düzenlenen "Şehir-İnsan Projesi"nin tanıtımında konuşan Çelik, şehir meselesi üzerinde hemen her kesimde, düşünce ve literatürün çoğaldığı bir dönemden geçildiğini belirtti.

Roma İmparatorluğu'nun bir şehir olan Roma'dan ve o şehrin ilişkilerinden doğduğunu kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

"Aradan zaman geçti, imparatorluklardan sonra başka devlet biçimleri geldi, ulus devletler geldi ve döngü sanki tekrar başa döndü. Gördüğümüz bir şey var, yeniden devletleri aşan bir biçimde şehirlerin bir anahtar rol oynadığını görüyoruz. New York, Amerika Birleşik Devletleri'ni aşan bir aktör haline geliyor, İstanbul, Türkiye'den daha çok tanınan bir şehir, Tokyo, Japonya'nın bütün birikimlerinden daha fazlasını ifade eden birtakım uluslararası aktör haline geliyor. Bu da şehirlerin artık geçmişteki şehir devletleri gibi ulus devletlerden sonra yeni siyasi aktörler olarak ortaya çıktığını da gösteriyor."

Bakan Çelik, iletişimin arttığını ancak "insanın mekansızlaşması" denilen bir kavramın daha güçlü hale geldiğini gördüklerini söyledi.

İnsanın mekanını kaybettiğini ifade eden Çelik, "Büyük şehirler, insanlardan iz taşıyan alanlar olmaktan çıkıyor. İbn Haldun'un bize öğrettiği bir şey var; 'Coğrafya kaderdir' hakikaten coğrafyanın insanın kaderiyle doğrudan ilişkisi var. Siyasi kaderini, toplumsal kaderini etkiliyor" diye konuştu.

- "DAEŞ, birikimlerimize saldırıyor" 

Tarih boyunca kadim şehirlere sahip olduklarını, bunların da dinsel ve etnik anlamda çoğulcu şehirler olduklarını aktaran Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat Avrupa'nın en önemli şehirleri tarihleri boyunca bu çoğulculuğu yaşamamışlardı, tam tersine bu çoğulculuğu yok eden bir iç savaşla anılıyorlardı. Maalesef medeniyetimizi var eden şehirlerin birikimi üzerinde bugün DAEŞ denilen bir terör örgütünün yıkıcı saldırısı karşısında biz bütün birikimimizi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla bugün artık, insanlığı savunma hakkı bir bakıma da şehri savunma hakkından geçiyor. Bütün bu temelde baktığımızda, bugün bu konuların tartışılması yerine sadece fiilsel anlamda şehrin tartışılması, şehrin mimarisini oluşturan ruhun, inancın, estetiğin bir kenara bırakılması sadece 'mimari botoks' diyebileceğimiz şekli olarak uğraşılması maalesef bizim coğrafyamızda da mekansızlaşmayı destekleyen, mekansızlaşmayı radikalleştiren sonuçlar doğuruyor."

Bakan Çelik, hayata geçirilecek projeyle sadece fiziki bir yapılandırma olmayacağını, insan-mekan, insan-şehir ilişkisinin modern hayat içerisinde yeniden üretilmesi gayreti içerisinde olacaklarını söyledi.

- Şehir-İnsan Projesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek projeyle, yeni neslin tarihini, kültürünü bilerek ve değerlerine sahip çıkarak bugünün gelişen dinamikleriyle harmanlaması ve bütünsel bir bakış açısına sahip olması amaçlanıyor.

Projeyle birlikte, gençlerin ilgisini çekecek, rol model olacak değerlerin hatırlatılması ve anlatılmasına katkı sağlayacak "Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi" hayata geçirilecek. Şehir-İnsan Projesi kapsamında, gençler ve değerler arasında bir köprü oluşturmak hedefleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı