Sedefi takılarda yaşatıyor

Sedefi takılarda yaşatıyor

İstanbul'da 13 yıldır sedef işlemeciliği yapan 25 yaşındaki Fatma Ayran, kaybolmaya yüz tutan bu mesleği takılarda yaşatıyor- Sedefkar Ayran: "Sedef kakma sanatı ile hat sanatını birleştirip takılara işleyerek, bu sanatların daha yakından tanınmasını sağl

İSTANBUL (AA) - İstanbul'da yaşayan 25 yaşındaki Fatma Ayran, sedef kakma sanatını hat sanatıyla birleştirerek, günlük hayatta kullanılan takıları süslüyor.

Yaklaşık 13 yıl önce başladığı sedef kakmacılığında kendini geliştiren Ayran, Küçük Ayasofya'daki atölyesinde kaybolmaya yüz tutan bu sanatı yüzük, kolye, kol düğmesi, tesbih gibi eşyalarda yaşatıyor. 

Ayran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sedef işlemeciliğiyle 12 yaşında tanıştığını söyledi.

Sedef kakmacılığına başlamadan önce hat sanatıyla uğraştığını belirten Ayran, "Sedef kakmacılığına, 'çırak lazım mı?' diye sorduğum bir ustanın yanında başladım. Usta-çırak ilişkisiyle kendimi geliştirdim. Şimdilerde sedef kakma ile hat sanatlarını birleştirip takılara işleyerek, bu sanatların daha yakından tanınmasını sağlamaya çalışıyorum" dedi.

Sedef işlemeciliğinin zorluğuna işaret eden Ayran, sedef işlemeli bir ayna ya da kutu yapmaya başladığı zaman, bunun aylarca hatta bazen de yıllarca sürdüğünü vurgulayarak, küçük takıların daha az zamanda işlenebildiğini ifade etti.

Sedefi küçük büyük birçok objeye uyguladığını dile getiren Ayran, zamanla bu sanatı özellikle aksesuarlara taşıdığını anlattı.

Sedef işlemeciliğinin kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında olduğunu vurgulayan Fatma Ayran, şunları kaydetti:

"Günümüzde sedef kakma sanatı maalesef pek bilinmiyor. İnsanlar yaptığım takıları hem günlük hayatta kullanıyorlar, hem de sedef kakmacılığını daha yakından tanıyorlar. Artık sedef işlemeli bir yüzüğe, kolyeye, kol düğmesine eşinin, çocuğunun adını yazdırıyorlar. Müzik enstrümanları üzerinde de işlemeler yaptıranlar var. Tambur, saz, ney, kanun, en çok da udda sedef sanatını görebilirsiniz.''

AA

Kaynak:Haber Kaynağı