Sedat Peker'in "tehdit" davası

Sedat Peker'in "tehdit" davası

Peker'in, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyelerini "tehdit" ettiği iddiasıyla 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi

İSTANBUL (AA) - Kendisine ait internet sitesinde yayınladığı bir yazıda, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyelerine yönelik "tehdit" içeren ifadeler kullandığı iddia edilen Sedat Peker'in, 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu Adliyesi 20. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Peker katılmadı. Duruşmada, bir kısım müşteki akademisyenler ile taraf avukatları hazır bulundu.

Müşteki avukatlarından Oya Meriç Eyüboğlu, sanığın beyanlarının celse arasında tespit edildiğini öne sürerek, "Sanık celse arasında hazır olduğunda tarafımıza bilgi verilmemiştir. CMK'nın 202. maddesi yüz yüzelik ilkesi ve doğrudan soru sorma yetkisini içermektedir. Sanığın yokluğumuzda dinlenilmiş olması bu hukuki hakkımızın kullanılmasını engellemiştir. Bu adil yargılanma hakkının ihlali niteliğindedir." dedi.

Diğer müşteki avukatı Nagihan Bulduk da "Müvekkillerim barış için akademisyenler bildirgesini imzalamak suretiyle demokratik haklarını kullanmışlardır. Bunun üzerine sanık tarafından iddianameye konu sözlere maruz kalmışlardır. Bu sözlerin hukuk tarafından korunması mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Sanık Sedat Peker'in avukatı Turgay Özdoğan ise müvekkilinin düşünce özgürlüğü çerçevesinde eleştiri yapma hakkını kullandığını savunarak, "Müşteki akademisyenler tarafından kaleme alınan barış bildirgesinin içeriğinde bir kısım terör örgütleri lehine övücü ifadelere yer verilmiş olup, müvekkilim de bu bildirgenin içeriğine tepki olarak, söz konusu yazıyı ele almıştır." diye konuştu.

Mahkeme, sanık avukatlarına esas hakkında yazılı beyanda bulunmak üzere bir sonraki celseye kadar süre verdi.

Suçtan zarar görme ihtimaline karşı davaya katılma talebinde bulunan 21 müştekinin bu taleplerini kabul eden mahkeme, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 2016 yılı Ocak ayı içinde çok sayıda akademisyenin imzasıyla Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, PKK terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadele kapsamındaki uygulamalara yönelik eleştiriler içeren, "Barış için akademisyenler bildirisi" adlı bir bildiri yayınlandığı anlatılıyor.

Sanık Peker'in de kendisine ait internet sitesinde bu bildiriyi eleştiren bir yazı yayınladığı aktarılan iddianamede, bazı kişi ve kuruluşların yazının suç teşkil ettiği gerekçesiyle ihbarda bulunduğu, bazı akademisyenlerin de Peker'den şikayetçi olduğu kaydediliyor.

İddianamede, Peker'in "tehdit" ve "suç işlemeye tahrik" suçlarından 1 yıl 4,5 aydan 11 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :