Schengen bölgesinde sınır kontrollerinin uzaltılması kararı

Schengen bölgesinde sınır kontrollerinin uzaltılması kararı

AB Komiseri Avramopoulos, mevcut durumu değerlendirdiklerini ve Schengen bölgesinde bulunan 5 AB üyesi ülkede sınır kontrollerine devam edilmesini kararlaştırdıklarını söyledi

STRAZBURG (AA) - Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) üyesi 5 ülkede 2015 sonunda uygulamaya konulan Schengen bölgesi ülkeleri arasında sınır kontrolü uygulamasının ikinci kez uzatılması kararı aldı. Karara göre, 12 Kasım'da sona erecek Schengen bölgesinde serbest dolaşım kuralını sınırlayan kontrollere 3 ay daha devam edilecek.

AB Komisyonu Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Strazburg'da düzenlediği basın toplantısında, 2015 yılından itibaren bazı AB ülkelerinin yoğun göç dalgasına karşı sınır kontrollerini devreye soktuğunu, bu yılın Mayıs ayında AB Konseyi kararıyla bu sürenin uzatıldığını hatırlattı. Avramopoulos, "Bazı Schengen sınırlarında orantılı ve eşgüdümlü iç kontrollerin belirli bir süre için devam etmesini tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

Avramopoulos, 6 Ekim'de uygulamaya sokulan Avrupa Sahil ve Sınır Koruma Gücü'nün düzensiz göç ve yasadışı girişler ile mücadelede bir dönüm noktası olduğunu, fakat belirlenen hedefe erişme konusunda daha çok zamana ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Komisyon'dan yapılan yazılı açıklamada ise "Yapılan değerlendirme sonunda Schengen bölgesi iç sınırlarında kontroller gerçekleştiren Almanya, Avusturya, Danimarka, İsveç ve Norveç'in bu uygulamayı üç ay daha sürdürmelerinin AB Konseyi'ne teklif edileceği" belirtilmişti.

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da "İç sınırları olmayan Schengen bölgesi korumamız gereken tarihi bir başarıdır, bunu sağlamak için önemli girişimlerde bulunduk ve başarılı olduk. Bu nedenle kısa sürede sınırsız Schengen uygulamasına geri dönmek için bu yönde bir karar alıyoruz, yani Schengen'i korumak için Schengen'den yararlanıyoruz" dedi.

- Calais sığınmacı kampının tahliyesi

Fransa yönetiminin dün itibarıyla tahliyesine başladığı Calais sığınmacı kampı ile ilgili komisyonun desteğini ifade eden Avramopoulos, "Calais kampının tahliyesi hukuki kurallar gözetilerek gerçekleşiyor, biz bu girişimi destekliyoruz" şeklinde konuştu. Avramopoulos, gün içinde de sosyal medya üzerinde konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Calais'nin tahliye işlemlerinin merkezinde insancıl yaklaşım ve küçüklerin korunması var. İyi bir yaklaşım" ifadelerini kullanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :