Sayıştay Başkanı Baş’tan “Kariyer Planlaması” konferansı

Sayıştay Başkanı Baş’tan “Kariyer Planlaması” konferansı

Selçuk Üniversitesi tarafından düzenlenen “Denetim Mesleğinin, Geçmişi, Bugünü ve Geleceği, Kariyer Planlaması” başlıklı konferans Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Sayıştay Başkanı Baş, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak tecrübelerini aktardı.

Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa; Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, dekanlar, dekan yardımcıları, daire başkanları, okul müdürleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Selçuk Üniversitesi, öğrencilerini mesleğin önde gelen isimleriyle buluşturmaya devam ediyor. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Şahin, Sayıştay Başkanı Baş’ı ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Başkanımız, hiçbir davetimizi kırmadılar, her defasında üniversitemize teşrif ederek, sizlerle birlikte oldular. Bilgi, birikim ve tecrübelerini aktardılar. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Türk devletlerinde ve Osmanlı Devleti döneminde Sayıştay Başkanlığından söz eden Sayıştay Başkanı Baş, günümüze kadar ki olan gelişim süreci ve dönüşümlerini anlattı.

SAYIŞTAY BAŞKANI, ÖĞRENCİLERE TECRÜBELERİNİ AKTARDI

Öğrencilere, gelecek ve kariyer planlamalarıyla ilgili tavsiyelerde bulunup tecrübelerini aktaran Sayıştay Başkanı Baş, diplomanın meslek edinmek için yeterli olmadığını söyleyerek sürekli gelişime açık olunması gerektiğinin altını çizdi.

Zamanın çoğunun iş ortamında geçirildiğini ifade eden Sayıştay Başkanı Baş, hayatı şekillendirecek kararın meslek seçimi olduğunu belirterek “İşinizi sevmiyorsanız hayat boyu size yük olur ve çekilmez hale gelir. Öncelikle özel sektörde mi, kamu sektöründe mi çalışmak istiyorsunuz? Buna karar vermeniz gerekir. Kendinizi hangi alanda rahat hissediyorsanız, tercihinizde o yönde olmalıdır. Özel sektörde işe başlamak kolay, yükselmek zordur. Kamu sektörüne girmek zor, yükselmek kolaydır. Başkasının emrinde çalışmam diyorsanız, girişimci kişiliğiniz varsa kendi işinizin patronu olabilirsiniz. Zaman içinde binlerce kişiye ekmek kapısı olabilirsiniz. Ben ticaret yapacağım, üretip satacağım diyebilirsiniz. Ben öyle bir düşünce içinde değildim, devlet memuru oldum. İş, sizin için zevk alacağınız bir yaşam tarzı olmalıdır. Bir yük kesinlikle olmamalıdır. Dolayısıyla bütün bunları göze önünde bulundurarak bir karar vermelisiniz” ifadelerini kullandı.

“UZMANLIK VE DENETÇİLİK FARKLI ALANLARDIR”

Sayıştay Başkanlığının açacağı sınavları kanunen ÖSYM’nin gerçekleştirdiğini hatırlatan Sayıştay Başkanı Baş, mülakat sınavıyla ilgili öğrencilere bilgilendirmede bulunarak şunları söyledi: “Denetçi olmak isteyenlerde; sorumluluk alma, şüphecilik, sorgulayıcılık, ekip çalışması gibi hususlara dikkat ediyoruz. Merkez uzmanlığında ise; akademik kabiliyet, detaycılık ve alternatif çözümlere bakıyoruz, işin bu kısmında diğer özelliklere gerek yok. Ancak; el yazısı çok önemli bu da değerlendirme altına alınır. Verdiğiniz bilgilerin tutarlı olması, uygun tarzda giyim ve üslup da çok önemlidir. Mülakat komisyonu uygun olanları ve olmayanları ayırır.  Bu durumda farklılık oluşturacak bir çabada bulunmanız gerekiyor. Kendinizi ön plana çıkartacak bazı göstergelerin olması lazım. Uzmanlık ve denetçilik farklı alanlardır. Mutlaka ikisinden biri seçilmelidir” diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin,  günün anısına Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’a “Doğu-Batı” kültürünü anlatan üç ciltlik eser ve tablo hediye etti. Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş ise İslam öncesi, İslami dönem ve Osmanlı dönemi olmak üzere 3 ciltten oluşan Orta Doğu Muhasebesi ansiklopedisi ile İstiklal Marşının Arap alfabesiyle yazılmış bir tablosunu da Rektör Şahin’e takdim etti.