Savunma sanayisinde işbirliği

Savunma sanayisinde işbirliği

SSM ve sektörün önde gelen şirketleri ile Bilkent Üniversitesi arasında savunma sanayisi için araştırmacı yetiştirilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandı- SSM Müsteşar Yardımcısı Tüfekçi:"Hava savunma sistemini artık kendimiz yapacağız. Yıllarc

ANKARA (AA) - Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve sektörün önde gelen şirketleri ile Bilkent Üniversitesi arasında Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) kapsamında işbirliği protokolü imzalandı.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Abdullah Atalar, üniversitede düzenlenen törende yaptığı konuşmada, en iyi eğitimin hocaların ders vermesiyle değil, öğrencilerin proje yapmasıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Üniversite-sanayi işbirliğinde eskisine kıyasla önemli mesafeler alındığına işaret eden Atalar, bu işbirliğinden ilginç sonuçlar çıktığını dile getirdi. Atalar, bu tür işbirlikleriyle öğrencilerin gerçek projelerde çalıştığını ve istihdam olanakları yaratıldığını belirtti.

Atalar, üniversitenin de dahil olduğu programla, savunma sanayisinde çalışıp, yüksek lisans, doktora yapan öğrenciler için ortak tez konuları belirleneceği, uygun bulunanlara çeşitli destekler sağlanacağını ifade etti.

SSM Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi de konuşmasında sektöre yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Tüfekçi, şöyle konuştu: 

"Savunma sanayisinde çok şükür ki çiçek açtı. Sabırla çalıştık, didindik değişik uygulamalar yaptık. Bunun en güzel örneğini de yakın zamanda, G20 Zirvesi'nden önceki açıklamayla gördük. Hava savunma sistemini artık kendimiz yapacağız. Yıllarca 'acaba bir yardımcıya ihtiyacımız var mı?' diye analiz ettik. Ancak, bize verilmeyen teknolojileri kendimizin yapmamız gerektiğini öğrendik."   

Genellikle helikopter, roket, gemi, füze gibi sistemlere odaklanıldığını ama bunların değerli insan kaynağıyla yapıldığını vurgulayan Tüfekçi, değerli insanları yetiştirmenin ise çok önemli bir görev olduğunu söyledi.

Bu programla insana değer verme yönünde daha hızla yol almak istediklerini dile getiren Tüfekçi, savunma sanayinin teknolojinin oluştuğu alan olduğu da dikkate alındığında, bu sektörde insan kaynağı yetiştirmenin öneminin bir kat daha arttığını ifade etti.

- Firmaların yaklaşımı

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Şener de 24 üniversiteyle işbirliği yaptıklarını, şirket için üniversitelerle işbirliğinin hep gündemlerinin üst sırasında yer aldığını vurguladı. 

Şirketin teknoloji üreten ve ihraç eden bir duruma geldiğine, bunun da üniversitelerle işbirliğiyle sağlandığına değinen Şener, mühendislerinin önemli kısmının doktora ve yüksek lisans yaptığını ya da yapmaya devam ettiğini söyledi. Şener, toplam çalışan sayısında söz konusu niteliklere sahip personel sayısının Türkiye standartlarında yüksek düzeyde bulunduğunu kaydetti.

FNSS Genel Müdürü Kadir Nail Kurt sektörün, Ar-Ge harcamalarının büyüdüğünü, ihracatı büyütmek için de ciddi çabalar harcandığını söyledi. Bunlara ulaşmak için özgün ürün yaratılmasının önemine değinen Kurt, özgün ürün yaratılması ve hedeflere ulaşılmasının insan kaynağından geçtiğini vurguladı.  

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, konuşmasında, savunma sanayinin işin geliştirme tarafını büyük ölçüde tamamladığını, pek çok ürünü geliştirilme kabiliyetinin yakalandığını ifade etti. Artık işin geliştirme aşamasına geçildiğini belirten Atalay, bu süreçte de üniversitelere ve araştırmacılara çok ihtiyaç olduğunu söyledi.  

METEKSAN SAVUNMA Genel Müdürü Murat Erciyes, sanayi şirketlerinin üniversiteyle Ar-Ge yapmasının, lisansüsütü ve doktora çalışmalarının sektöre yönelik organize edilmesinin savunma sanayisine önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi. Savunma sanayisinde çalışabilecek nitelikli personel için artık başka sektörlerin de cazibe yaratığına işaret eden Erciyes, dolayısıyla savunma sanayisinin bu insanları sektöre kazandırmak için de çaba göstermesi gerektiğini belirtti. 

ROKETSAN Genel Müdürü Selçuk Yaşar da sektörde, bilinen teknolojilerle malzemeyi alarak bir ürün geliştirmekten ziyade, artık bir takım yeniliklerle aktörlerin kendi araştırma ve geliştirmesini yapması gereken bir dönemden geçildiğini vurguladı.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) Genel Müdür Yardımcısı Cebrail Uçur, programın, genç araştırmacıların üniversitelerden firmalara heyecan ve bilgi taşınan bir yapıya olanak sağladığı değerlendirmesinde bulundu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Ortak Hizmetler Grup Başkanı Bekir Ata Yılmaz, sektörde fark yaratmak ve özgün ürünler yaratmanın nitelikli mühendis ve araştırmacılardan geçtiğini ifade etti.

- 9 üniversite, 13 firma

SAYP, ilk olarak ODTÜ ve SSM, ASELSAN, ROKETSAN ve TUSAŞ ile Ekim 2011'de imzalanan işbirliği protokolleri ile hayata geçirildi ve 2012'de uygulanmaya başlandı. İmzalanan protokollerle 9 üniversite ve 13 savunma sanayisi firması SAYP kapsamına dahil edildi.

Programla, savunma sanayinin öncelikleri doğrultusunda ve SSM’nin yönlendirmesiyle, savunma sanayi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi, savunma sanayinde çalışanların lisansüstü tezlerinin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik şekilde yapılandırılması ve sektörün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi ile lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin, şirketlerce, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı