Savaştan kaçtılar, madalyalara uzandılar

Savaştan kaçtılar, madalyalara uzandılar

- Hatay'da savaşın acılarını unutmak için karate kursuna yazılan Suriyeli gençler, katıldıkları turnuvalardan derecelerle dönüyor- Sporculardan Mustafa:"Daha önce Türkiye'de yapılan şampiyonalarda 3 birincilik, 1 ikincilik ve 1 üçüncülük elde etmiştim. So


HATAY (AA) - ERDAL TÜRKOĞLU - Hatay'ın Yayladağı ilçesinde savaşın acılarını unutmak için karate kursuna yazılan Suriyeli gençler, katıldıkları turnuvalarda elde ettikleri başarılı sonuçlarla dikkati çekiyor.

Yayladağı Belediyesi Spor Kulübü bünyesinde faaliyet gösteren karate kursu, Türk gençlerin yanı sıra ilçede misafir olarak barınan Suriyelilere de hizmet veriyor.

Yaklaşık 350 sporcusu bulunan kursta, yaşları 7 ile 18 arasında değişen 160 Suriyeli, Yayladağı Kaymakamlığının da desteğiyle haftada 3 gün antrenman yapıyor.

İlk başlarda kursa zaman geçirmek ve savaşın acılarını unutmak için gelen gençlerden bazılarının yeteneği, hocaları tarafından fark edildi ve onlara ferdi sporcu lisansı çıkartıldı.

Hatay ve diğer illerdeki turnuvalara götürülen gençler, çeşitli dereceler elde ederek kursun en gözde öğrencileri arasına girmeyi başardı.

Kurs bünyesindeki 8 Suriyeli genç, ağustosta Karabük'te düzenlenen ve 18 ülkeden 500'e yakın sporcunun katıldığı 1. Uluslararası Altın Safran Türkiye Açık Kyokushin Şampiyonası'nda derece elde etti.


- Antrenör Karakaya: "Şimdi hepsinin yüzü gülüyor"


Kursta görevli milli antrenör ve uluslararası karate hakemi Ramazan Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli çocukların 7 yıldır ilçelerinde misafir edildiğini hatırlattı.

Karateyle 32 yıldır ilgilendiğini belirten Karakaya, "Suriyeli çocuklar ilk başlarda tüm sosyal aktivitelere kapalıydı. Yayladağı Kaymakamlığının onları topluma kazandırma ve kötü alışkanlıklardan kurtarmak adına yaptığı özendirme ve teşvikle Suriyeli çocuk ve gençler, kursumuza gelmeye başladı. Şu an 160 Suriyeli sporcumuz var. " diye konuştu.

Suriyeli gençlerin yeteneğini zamanla keşfetmeye başladıklarını aktaran Karakaya, onlara, resmi müsabakalara katılmaları için ferdi sporcu lisansı çıkarttıklarını anlattı.

Kentte ve ülke genelindeki karate müsabakalarına Suriyeli gençleri de götürdüklerini anlatan Karakaya, şöyle devam etti:

"İlk geldiklerinde yüzleri tam olarak gülmüyordu. Spor yaparak acılarını unutmaya çalışıyorlardı. Bizler de onlara babalık, ağabeylik yaparak sahip çıktık. Onlar da bizim yüzümüzü hiçbir zaman kara çıkartmayarak çok sayıda madalya kazandılar. Son olarak ağustos ayındaki 1. Uluslararası Altın Safran Türkiye Açık Kyokushin Şampiyonası'nda, yıldızlar ve ümitler kategorilerinde bir birincilik, bir ikincilik ve 6 üçüncülük elde ettiler. Şimdi hepsinin yüzü gülüyor. Şunu gördük ki onlara sahip çıkıldığında çok şey yapabilirler."


- Sporcu Mustafa: "Altın madalya kazandım, çok mutluyum"


1. Uluslararası Altın Safran Türkiye Açık Kyokushin Şampiyonası ümitler kategorisinde 70 kilo birincisi olan 14 yaşındaki Bayırbucak Türkmeni Mustafa Kombel, köylerinin bombalanması sonucu 6 yıl önce Türkiye'ye kaçtıklarını aktardı.

Köyde kaldığı sürede, bazı akrabalarının atılan bombalar sonucu feci şekilde can verdiğini anlatan Mustafa, "3 yıl önce yakınlarımın teşvikiyle karate kursuyla tanıştım. Türk hocalarımız bizlere çok yardımcı oldular. Daha önce Türkiye'de yapılan şampiyonalarda 3 birincilik, 1 ikincilik ve 1 üçüncülük elde etmiştim. Son olarak katıldığım uluslararası şampiyonada altın madalya kazandım, çok mutluyum." diye konuştu.

Önümüzdeki yıl yapılacak Dünya Kupası'na hazırlandığını ifade eden Mustafa, Türk vatandaşı olup sporculuk kariyerinin ardından gelecekte karate antrenörlüğü yapmak istediğini belirtti.

Sporculardan 15 yaşındaki Duha Kahya ise Karabük'te ümitler kategorisinde üçüncülük elde ettiğini dile getirdi.

Türk yetkililere, kendilerine böyle bir şans verdikleri için teşekkür eden Duha, "Bugünleri hayal bile edemezdik. Çok şükür spor yapıyor, okula gidebiliyoruz. Hedefim yeni madalyalar kazanmak." dedi.

Yaklaşık 6 yıl önce Türkiye'ye geldiklerini ve 2 yıldır karate kursunda eğitim aldığını söyleyen 13 yaşındaki Sara Avad da karate sayesinde Türkiye'nin birçok ilini gezdiklerini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :