Savaşın acısını sporla unutuyorlar

Savaşın acısını sporla unutuyorlar

Suriyeli sığınmacılar için çeşitli faaliyetleri kamplara taşıyan Gençlik ve Spor Bakanlığınca pilot bölge seçilen Kilis'teki Öncüpınar Konteyner Kenti'nde barınan çocuk ve gençler, savaşın yüreklerinde bıraktığı izleri tekvandoyla siliyor- Antrenör Tohumc


KİLİS (AA) - İZZET MAZI - RIDVAN KORKULUTAŞ - Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli sığınmacıların çocuklarının çeşitli sportif faaliyetlerden faydalanmaları adına düzenlenen çalışmalarla 300 çocuk, tekvando sporuna kazandırıldı.

Kilis'te kamplara yerleştirilen veya kent genelinde kiraladıkları evlerde yaşayan Suriyelilerin sayısı 127 bine ulaştı.

Yaşanan iç savaşta yüz binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca Suriyeli de ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Olaylardan ise en çok etkilenenler kadınlar ve çocuklar oldu.

Savaşın başladığı ilk günden itibaren Suriyelileri yalnız bırakmayan Türkiye, misafirlerine eğitim, sağlık ve sosyal alanda her türlü imkanı sunmaya devam ediyor.

Kilis Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü de Gençlik ve Spor Bakanlığınca pilot bölge seçilen Kilis'teki Öncüpınar Konteyner Kenti'nde barınan çocukların yüreklerindeki acıların izlerini silmek için tekvando kursu düzenledi.

Akranlarıyla aynı minderleri paylaşabilmek için ter döken Suriyeli minikler, her türlü ayrıntının düşünüldüğü kursta haftanın 3 günü eğitim alıyor.

Tekvando antrenörü Mustafa Tohumcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıl önce oluşturulan kurs sayesinde savaş mağduru çocukların yaşadıkları acıları unutmaya başladığını belirtti.

İlk aşamada bir minderle başladıkları tekvando sporuna daha sonra Türkiye Tekvando Federasyonunun ciddi anlamda sahip çıktığını ve her türlü desteği sağladığını ifade eden Tohumcu, şöyle devam etti:

"Dünya Tekvando Federasyonu Başkanı Chungwon Choue Kilis'e geldi. Buradaki çalışmalarımızı yerinde gördü ve buradan memnun bir şekilde ayrıldı. Projenin büyüyerek devam edeceğini ve bu çocuklara her türlü desteğin verileceğini taahhüt etti. Projemize herkes duyarlı. Bu çocuklarımızın her birinin ayrı bir hayat hikayesi var. Babasını, annesini kaybedenler var. Çocuklarımızın zihinsel ve fiziksel travmalardan kurtulmasını sağlıyoruz. Şimdi hayata dönmüş durumdalar. Hayatla barışmış durumdalar. Düzenli bir şekilde gelip gidiyorlar. Biz de elimizden geleni yaparak birebir çocuklarımızla ilgileniyoruz. Önümüzdeki yıl konteyner kentler arasında yarışmalar düzenleyeceğiz."


- "Gelecek vaat edenler var"


Her biriyle özel olarak ilgilendikleri çocukları ikna ederek tekvando sporuna yönlendirdiklerini anlatan Tohumcu, yaşadıkları travmalardan kurtulan çocukların, şampiyonalara katılacak duruma geldiklerini vurguladı.

Sağlanan desteklerle çocukların her geçen gün daha çok yol katettiklerine inandığını kaydeden Tohumcu, çocuklar arasında gelecek vaat eden birçok sporcu olduğuna dikkati çekerek, Dünya Tekvando Federasyonu tarafından bu sporculara lisans verilmesi çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Tüm hayallerinin çocukların yaşadıkları sıkıntıları sporla silmek olduğunu dile getiren Tohumcu, bunun yanında Türkiye Cumhuriyeti'ni seven, ülkeyi temsil edebilecek insanlar yetiştirmek olduğunu sözlerine ekledi.


- Bilal Neccar: "Türkiye vatanım oldu"


Suriyeli sporcu Bilal Neccar (18), kamp yönetiminin spor konusunda kendilerine her türlü desteği verdiğini, bu sayede yaşadıkları kötü günleri atlatabildiklerini belirterek, "Türkiye benim vatanım oldu. Bu sporda gelecekte şampiyonluklar yaşamak istiyorum." diye konuştu.

Abdul Gaffar Hacı (17) da Suriye'de durumlarının çok iyi olduğunu, savaş çıktıktan sonra ise Türkiye'ye sığındıklarını kaydederek, savaş sonrası yaşadıkları kötü günleri öğrendiği tekvando sporu sayesinde atlattığını dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :