Satılık cami!

Satılık cami!

2002 yılında hayırsever Adnan Sürmegöz tarafından Selçuklu belediyesinin arsa göstererek yaptırdığı Adnan Sürmegöz Nişantaşı Köşe Camii arsasının büyük hissedarı 14 yıl sonra ortaya çıktı

Selçuklu Küçük İhsaniye Mahallesinde ikamet eden Adnan Sürmegöz isimli hayırsever vatandaş, 2001 yılında cami yaptırmak için belediye başvurarak arsa tahsis etmelerini istedi. 14 yıl önceki belediye yetkilileri Küçük İhsaniye Mahallesi Bera otel arkasındaki araziye göstererek buraya cami yaptırabileceğini söylendi.  Yapımı 2002 yılında biten ve ibatede açılan Adnan Sürmegöz Nişantaşı Köşe Camii’nin yapıldığı arsanın mirasçısı 14 yıl sonra ortaya çıkarak arazi bedelini istedi. Anlaşmazlığa, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, el attı.

ARAZİYİ SATIN ALMAK İSTEDİK

Cami arazisinin mirasçısıyla görüştüklerini söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, geçmiş yıllardaki küçük bir yanlışın anlaşmazlık durumuna neden olduğu söyledi.  Cami yapımında anlaşmazlık durumunu ortadan kaldırmak için çalıştıklarını anlatan Başkan Altay, durumu şöyle özetledi: “Adnan Sürmegöz isimli bir vatandaş bir cami yapmak istemiş ve orası geçtiğimiz yıllarda belediye tarafından cami yapılması için gösterilmiş. Hayırsever Adnan Sürmegöz’ü geçtiğimiz aylarda arazinin büyük hissedarı aramış ve ‘Benim arazim üzerine cami yapılmış” demiş. Hayırsever Sürmegöz bizi arayarak durumu izah etti. Bizde Hayırsever Sürmegöze bu problemin çözüleceği sözünü verdik. Arsanın miras yoluyla kendisine geçen vatandaşla görüşerek uygun fiyatta Belediyeye satmasını önerdik. Arazinin mirasçısı bize yüksek rakam söyledi ve bu rakamı belediye olarak çok bulduk.  Miras kalan arazi sahibiyle birkaç kez görüşmemize rağmen fiyatta anlaşamadık. Bu tür durumlarda belediye olarak arsada bizim de hissemiz olduğu için İzale-i şüyu davası açıldı. Hissedarlardan birisi gelip cami arazisini satın alacak. İlk ihalede cami arsasını satın alan olmadı. Bundan sonraki ihalelerde makul bir fiyata geldiğinde Belediye olarak satın alacağız ve bu durumu tamamen ortadan kaldıracağız” dedi. 

“VATANDAŞI TEDİRGİN EDECEK BİR DURUM YOK”

Cami arazisinin mirasçı sahibi ortaya çıktıktan sonra tedirgin olan mahalle sakinlerine, tedirgin olacak bir durum olmadığını söyleyen Başkan Altay, “Bu camimiz İzale-i şuyu davasıyla gerçek değerine satılacak. Zaten caminin bulunduğu arazide mirasçıyla birlikte Selçuklu belediyesinin de hissesi bulunuyor. Arazinin mirasçı sahibi izale-işüyu yoluyla bize satacak ve cami, ibadet hizmeti vermeye devam edecek”  dedi.

İZALE-İ ŞUYU DAVASI NEDİR?

Medeni Kanun'un 699. maddesinde şöyle yer alıyor; Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir. Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.

Ferit Hepokur, Servet R. Çolak-Memleket