Saraybosnalı seyyah 50 yıla 150 ülke sığdırdı

Saraybosnalı seyyah 50 yıla 150 ülke sığdırdı

Bosna Hersekli gazeteci ve araştırmacı Ahmed Bosnic, 50 yılda 150 ülke ziyaret etti- Gezilerini anlattığı seyahatnamesinin yazımında sona gelen Bosnic:- "Günümüzde kitaplar, internet yüzünden değerini kaybedebiliyor ancak insan gittiği yerleri, hissettiği

SARAYBOSNA (AA) - VESNA BESİC - Bosna Hersekli gazeteci ve araştırmacı Ahmed Bosnic, 50 yılda 150 ülkeyi ziyaret etti, farklı kültür ve medeniyetleri tanıma imkanı buldu.

Başkent Saraybosna'da yaşayan "Bosnalı Evliya Çelebi", yarım asra sığdırdığı gezi anılarını AA muhabirine anlattı.

Farklı kültürleri 25 yaşında, Sina yarımadasında askerlik yaptığı sırada tanımaya başladığını anlatan 74 yaşındaki Bosnic, "Burası çok ilginç ve tarihi bir bölgeydi. Tevrat'ta Sina Dağı, Hz. Musa'nın Allah'tan On Emir'i aldığı ve kervanıyla Mekke ile Medine'ye doğru yola çıktığı yer olarak tasvir edilir." ifadelerini kullandı.

Sina yarımadasında geçirdiği sekiz ay sonunda seyahat tutkusunun bir daha asla peşini bırakmadığını söyleyen Bosnic, daha sonra Beyrut ve Kahire'yi de ziyaret ettiğini kaydetti.

Bosnic, o dönemde serbest muhabir olarak görev yaptığını belirterek "Eski Yugoslavya'nın neredeyse tamamını yaya dolaştım. Muhabirlik meslekten öte bir şeydi benim için." diye konuştu.

Yazılarıyla okurda gizem duygusu uyandırmayı amaçladığını anlatan Bosnic, bu hedefle bugüne kadar çok sayıda kitap kaleme aldığını söyledi.

Bosnic, kitaplarındaki gizem duygusunun peşinden daha sonra Ortadoğu ve Uzak Doğu'ya da seyahat ettiğini kaydederek "1981'de Çin'e gittim. O yıl Çinli bilim adamları dinozor yumurtası bulmuştu ve dünya bunu konuşuyordu. Çin o zamanlar dışa kapalı bir ülkeydi." dedi.

- Tibet, Filipinler, Papua Yeni Gine

Eski medeniyetlere karşı büyük bir ilgi duyduğunu dile getiren Bosnic, "Bir dönem alternatif tıbba ilgi duymaya başladım. Tibet'e gittim. Batı'da bilinmeyen tarifler öğrendim. Ardından Filipinler'e gittim. Burada, çıplak elleriyle ameliyat yapan ve insanlara şifa dağıtanlarla tanıştım. Yolculuklarımda gerçekliğine ikna olduğum olaylar da oldu, sadece rivayet olduklarını gördüklerim de." ifadesini kullandı.

Bosnic, 1971'de Saraybosna'dan Kuveyt'e gittiğini, ardından Ürdün, Irak, Lübnan, Suriye ve Türkiye'yi ziyaret ettiğini anlatarak "50 yılda 150 ülke gezdim. Bazılarına birden fazla kez gitsem de ilk izlenim her zaman önemli oldu." diye konuştu.

En ilginç seyahatlerinden birini Papua Yeni Gine'ye yaptığını söyleyen Bosnic, "Burada binden fazla kabile yaşıyor. Bu kabilelerin çoğu beyazların varlığından dahi habersiz. Ziyaretlerine gelen beyazları şaşkınlıkla karşılıyorlar. Bir gün fırsatınız olur da giderseniz oradaki hayatın bambaşka olduğunu göreceksiniz." dedi.

- "Türkiye, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı"

Bosnic, geçen yıl Türkiye'yi bir kez daha ziyaret ettiğini belirterek "Türkiye'de her yıl 150 yeni arkeolojik alan bulunuyor. Türkiye birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Eğer arkeologsanız, Türkiye sizin için inanılmaz bir ülke olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Amazon ormanlarını ve Tayland'ı da gezdiğini ifade eden Bosnic, 150. durağı olan Endonezya'yı ise "volkanlar ülkesi" olarak nitelendirdi.

Bosnic, en kısa zamanda Fas'a gitmek isteğini söyleyerek bu ziyaretiyle "Atlantis" konulu araştırmasını da tamamlamış olacağını kaydetti.

Yıl içinde seyahatnamesini yayınlayacağını dile getiren Bosnic, "Günümüzde kitaplar, internet yüzünden değerini kaybedebiliyor ancak insan gittiği yerleri, hissettiği duyguları ve tanık olduklarını bir yerlere yazmalı. Ben de seyahatlerimi konu alan kitabımın yazımında sona geldim." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :