Saraybosna'da Vakıfların yaptırdığı öğrenci yurdu otelleri aratmıyor

Saraybosna'da Vakıfların yaptırdığı öğrenci yurdu otelleri aratmıyor

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bosna Hersek İslam Birliği Vakıflar İdaresi iş birliğinde inşa edilen ve 1 Ekim'de faaliyete başlayan öğrenci yurdu, sunduğu imkanlarla otel konforunu aratmıyor- Vakıflar Genel Müdürü Adn

SARAYBOSNA (AA) - KEMAL ZORLAK - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bosna Hersek İslam Birliği Vakıflar İdaresi iş birliğinde inşa edilen ve 1 Ekim'de faaliyete başlayan öğrenci yurdu, sunduğu imkanlarla otel konforunu aratmıyor.

Hatica ile Safiya Djugumlija tarafından vakfedilen 5 bin metrekarelik arazi üzerinde inşa edilen öğrenci yurdunun, 59 oda ve 202 yatak kapasitesi bulunuyor.

Kız ve erkek öğrenciler için ayrı kısımların olduğu yurdun maliyeti yaklaşık 4,5 milyon avro.

Saraybosna Üniversitesi İslam Bilimleri Fakültesine çok yakın bir notada bulunan öğrenci yurdu, sadece bu fakültenin öğrencilerine değil Saraybosna Üniversitesinde eğitim gören tüm öğrencilere açık olacak.

Sunduğu imkanlarla lüks otelleri aratmayan öğrenci yurdunda, modern ve temiz odaların yanı sıra yemekhane, çamaşır odası, multimedya salonu ve spor alanı da bulunuyor.

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu topraklarda kurulan vakıfların ecdat emaneti olduğunu vurgulayarak, "Hayır şartları gereği faaliyetlerimizi ülkemizde olduğu gibi dost ve kardeş ülke Bosna Hersek'te de yürütüyoruz." dedi.

Bu yatırımın, Osmanlı vakıfları adına yapılmış çalışmalardan yalnızca biri ve bir hayrat olduğunu dile getiren Ertem, "Tüm Boşnak kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Ertem, bu çalışmanın dışında Bosna Hersek genelinde birçok faaliyetlerinin de sürdüğüne dikkati çekerek, "Ortak kültür mirasımızın ve vakıf geleneğimizin yaşatılarak korunması hepimizin asli gayesidir." diye konuştu.

- "İslam Bilimleri Fakültesi, tam bir eğitim kurumuna dönüştü"

Bosna Hersek İslam Birliği Vakıflar İdaresi Müdürü Senaid Zajimovic de yaklaşık 4,5 milyon avroya mal olan projedeki katkıları için Vakıflar Genel Müdürlüğüne teşekkür ederek, iş birliğinin devam etmesi temennisinde bulundu.

Bosna Hersek'te özellikle Osmanlı döneminden kalma vakıflara hayat vermeye çalıştıklarının altını çizen Zajimovic, yurdun yapıldığı arazinin de 1792'de Hatica ile Safiya Djugumlija tarafından vakfedilmiş bir arazi olduğunu aktardı.

Zajimovic, söz konusu öğrenci yurdunun yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirilecek 15 büyük proje bulunduğunu ifade ederek, bu projelerin toplam maliyetinin 25 milyon avro civarında olduğunu dile getirdi.

Yurdun, farklı şehir ve ülkelerden eğitim amacıyla Saraybosna'ya gelen üniversite öğrencileri için son derece önemli olduğunun altını çizen Zajimovic, yurdun yakınındaki İslam Bilimleri Fakültesinin de tam bir eğitim kurumuna dönüştüğünü vurguladı.

Zajimovic, bu projede desteklerini esirgemeyen Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsüne (YEE) de teşekkür etti.

- Yurtta yabancı öğrenciler de kalıyor

Yurt Müdürü Muamer Tinjak ise yurda kayıt sürecinde İslam Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin öncelik sahibi olduğunu belirterek, "Kapılarımız tüm öğrencilere açık olacak. Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ ve Slovenya'dan, hatta ABD'den de öğrencilerimiz var." dedi.

Tinjak, 202 yatak kapasitesine sahip yurtta halihazırda 170 öğrenci kaldığını aktararak, "Öğrencilerimize en iyi imkanları sunabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin yurdun sunduğu imkanlardan son derece memnun olduğunu dile getiren Tinjak, İslam Bilimleri Fakültesine yakınlığı sayesinde öğrencilerin ders aralarında dahi yurda gelip dinlenme fırsatı bulduklarını söyledi.

Tinjak, öğrencilere uygun fiyatlarla adeta lüks otel konforu sunduklarını vurgulayarak, yurdun aylık ücretinin ise 90 ile 110 avro arasında değiştiğini aktardı.

Öğrenci yurdunun girişlerinin engelli öğrencilere de uygun biçimde inşa edildiğini belirten Tinjak, engelli öğrenciler için özel odalar da bulunduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :