Saraybosna Büyükelçisi Erginay Soykırım Müzesi'ni gezdi
SARAYBOSNA (AA) - Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yeni açılan İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar...
SARAYBOSNA (AA) - Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yeni açılan İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar ve Soykırım Müzesi'ni ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.
Büyükelçi Erginay, burada yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in geçmişte çok büyük acılar yaşamış bir ülke olduğuna işaret ederek, "Bosna Savaşı'nda korkunç şeyler yaşandı. Soykırım, etnik temizlik yaşandı." dedi.
Ülke genelindeki esir ve toplama kamplarının hayatın bir gerçeği olduğunu vurgulayan Erginay, bugüne kadar toplama kamplarının bir arada sergilendiği bir müzenin olmadığına dikkati çekti.
Erginay, Saraybosna'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla oluşturulan Srebrenitsa soykırımına ilişkin bir müzenin de bulunduğunu söyleyerek, yaşananlardan ders çıkarılması ve unutulmaması adına bu müzelere ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Yeni açılan müzenin toplama kamplarıyla ilgili bir müze olduğunu anımsatan Erginay, çok etkilendiği müzenin ziyaretçileri adeta savaş dönemine götürdüğünü ifade etti.
Erginay, Avrupa'nın gözü önünde yaşanmış olayların yeniden olmaması için bu tarz projelere ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, "Bu tarz müzelerin geliştirilmesi için çalışamalar yapmaya devam etmek gerek." dedi.
Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Jasmin Meskovic de Büyükelçi Erginay'ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Bosna Hersek'te yaşanan soykırım ve katliamların bir daha hiçbir yerde yaşanmaması temennisinde bulundu.
- İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar ve Soykırım Müzesi
Bosna'da 1992-1995 yılları arasında meydana gelen savaşta yaşanan katliam, soykırım, işkence ve tecavüzleri hatırlatmak amacıyla kentin en işlek caddesi olan Ferhadiya'da temmuz ayında açılan müzede, toplu mezarlarda bulunan kurbanlara ait özel eşyalar, Sırp askerlerin kullandığı işkence aletleri ve toplama kamplarında tutulan sivillerin giysilerinin yanı sıra toplama kamplarının ve buralarda işkenceye maruz kalan kurbanların fotoğrafları da sergileniyor.
İlerleyen dönemde Araştırma ve Belgesel Merkezi'ne dönüştürülmesi amaçlanan müzede, Lahey'deki uluslararası ceza mahkemesindeki yargılamalara dair de bilgiler verildiği gibi toplama kampı mağdurları hakkında yapılan belgesel filmler de gösteriliyor.
AA
Kaynak: