Şanlıurfa'da, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı" açıldı

Şanlıurfa'da, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı" açıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Arzu: "Türkiye tarımda dünyada 11'ncilikten

ŞANLIURFA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, "Türkiye, tarımda dünyada 11'ncilikten 7'nciliğe geldi, Avrupa'da İtalya'yı, Fransa'yı solladık ve Avrupa'da birinci konuma geldik" dedi.

Arzu, eski şehir stadının bulunduğu alanda düzenlenen  "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı"nın açılışında, son 10 yılda tarımda, sağlıkta ve ekonomide ciddi bir büyüme potansiyelinin yakalandığını söyledi.

Ülkenin her alanda çağ atladığını ifade eden Arzu, Türkiye'de artık şehirde ve köylerde eğitim gören her öğrencinin modern şartlarda eğitim alabilme imkanına kavuştuğunu belirtti.

Arzu, Türkiye'nin ekonomik alanda dünyanın 21'nci gücünden 15'nci gücüne şu an ulaştığını vurgulayarak, bu rakamı 10'ncu güce ulaştırabilmenin planlarını yaptıklarını aktardı.

Tarımda büyük bir değişim ve dönüşümün yaşadığına dikkati çeken Arzu, şöyle devam etti:

"Türkiye tarımda dünyada 11'ncilikten 7'nciliğe geldi, Avrupa'da İtalya'yı, Fransa'yı solladık ve Avrupa'da birinci konuma geldik. Tarımda gayri safi milli hasılamızı 23 milyar dolardan 63 milyar dolara çıkardık. Tarımda ihracatımızı 4 milyardan 18 milyar dolara çıkardık. Türkiye'yi 2023'te dünyanın 5. büyük tarım ekonomisi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bunun için hedefimiz, 40 milyar dolar ihracat ve 150 milyar dolar gayri safi mili hasıladır. Bunu gerçekleştirmek için eğitimi, araştırmayı ve üretimi artırmamız lazım."

- TZOB Genel Başkanı Bayraktar

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da Türkiye'nin tarımsal potansiyeline değinerek, dünyanın hiçbir çiftçisinin bu üretim ve verimliliği sağlayamadığını savundu.

Çiftçilerin sorunlarının kısa sürede çözülmesinin üretimin devamlılığı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, hükümetten, özellikle elektrik fiyatlarının aşağı çekilmesini beklediklerini aktardı.

Bayraktar, son 15 yılda tarımda ve araştırmalarda önemli gelişmelerin sağlandığını ancak alınması gereken bazı tedbirlerin olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Biz dünyada gelişen bir sektörü zenginliğe çevirmek istiyorsak almamız gereken farklı tedbirler var. Muhakkak bunun başına eğitimi koymamız gerekiyor. Çiftçilerimizi eğitmemiz lazım. Çiftçimizi dünyadaki teknolojinin kullanımından haberdar etmemiz lazım. Bu çok önemli gençlerimizi ve kadınlarımızı da eğitmemiz lazım ki verimliliği yakalayabilelim. İkinci sıraya sulama yatırımlarını koyuyoruz. Türkiye'de 2 buçuk 3 milyon hektar civarındaki alanı sulamaya açmamız lazım. Bu anlamda Türkiye'nin en büyük projelerinden GAP bünyesinde çok önemli yatırımlar sağlanmaya devam ediyor. Bildiğimiz diğer ihtiyaçlarımızı da kısa sürede gidermenin yöntemini bulmalıyız."

Konuşmaların ardından açılışı yapılan fuar alanını gezen Arzu ve Bayraktar, katılımcı firmaların son ürünlerini inceledi. Fuar, 27 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı