Şanlıurfa'da bulunan "çöl varanı" doğaya bırakıldı

Şanlıurfa'da bulunan "çöl varanı" doğaya bırakıldı

Bitkin halde bulunan 1 metre uzunluğundaki dev kertenkele, Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi edildi

ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa'da bulunan "çöl varanı", tedavisinin ardından doğaya bırakıldı.

Keperli bölgesinde vatandaşlar tarafından geçen hafta bitkin halde bulunan nesli tükenme tehlikesinde olan "dev kertenkele", Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne teslim edildi. 1 metre uzunluğundaki çöl varanı, Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezindeki tedavi ve bakımının ardından doğal yaşam alanına salındı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Fehmi Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çöl varanının doğada kemirgen, sürüngen, kuşlar ve bunların yumurtalarıyla beslendiğini söyledi.

Nesli tükenmeyle karşı karşıya olan söz konusu hayvanların, Türkiye'de Şanlıurfa ve Şırnak'ta sınırlı alanlarda yaşadıklarını ifade eden Yüksel, "çöl varanı"nın şiddetle korunmaya ihtiyacı olduğunu belirtti.

Nesli tehlikede olan hayvanların korunması için çalıştıklarını aktaran Yüksel, "Bu hayvan duyarlı vatandaşlar tarafından bulunup tedavisinin ardından yeniden doğaya bırakıldı. Dünyada bu tür hayvanların pek kalmadığını biliyoruz, Şanlıurfa bu konuda şanslı, bölgede çok sayıda hayvan bulunuyor, bizlerde bunları korumak için mücadele ediyoruz" dedi.

Yüksel, vatandaşların bu tür hayvanlar konusunda bilinçli olmasını istedi.

Veteriner hekim Reşit Ektiren ise hayvanın çok bitkin bir halde bulunduğunu ancak yapılan tedavinin ardından sağlığına kavuştuğunu ve doğaya bırakılmasında herhangi bir sıkıntının olmadığını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı