Şanlıurfa Emniyeti: DEAŞ Konya'da eylem yapmaya hazırlanıyor

Şanlıurfa Emniyeti: DEAŞ Konya'da eylem yapmaya hazırlanıyor

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nin kasım ayı sonundaki fezlekesinde terör örgütü DEAŞ’ın Ankara, Adana ve Konya’da eylem yapmaya hazırlandığı bildirildi.

Suruç’ta 34 kişinin DEAŞ saldırısında öldürülmesine ilişkin hazırlanan Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi fezlekesinde, Türkiye’de hakkında 15 ayrı yakalama kararı bulunan örgütün sınır emiri İlhami Balı’nın yeniden aynı göreve getirildiği açıklandı. Fezlekedeki istihbarat raporlarına göre Balı’nın örgüt lideri Bağdadi’nin talimatıyla Ankara, Adana ve Konya’da eylem yapmaya hazırlandığı ve bu amaçla keşif işlemlerini tamamladığı bildirildi. Bu eylemlerde kullanılacak kişilerin ise yakın zamanda Suriye’den Türkiye’ye geçiş yapacağı anlatıldı.  

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 20 Kasım 2016’daki istihbarat notuna göre İlhami Balı’nın organizesi ve örgüt lideri Bağdadi’nin talimatıyla Ankara, Adana ve Konya’da keşifleri tamamlanan hedeflerinin olduğu, muhtemel eylemlerde yer alacak militanların ise yakın süreçte Suriye’den ülkemize geçiş yapacakları anlatıldı. 19 Kasım tarihli notta ise Balı’nın Türkiye’ye geçerek eylemlerde yer alacak örgüt üyelerini barındırmak üzere Hatay Reyhanlı’da yer aradığı ifade edildi.

HÜCREDEN VAZGEÇTİLER

7 Eylül tarihli notta Gaziantep sorumlusu Yunus Durmaz’ın öldürülmesinden sonra örgütün eleman ve malzeme aktarımında sıkıntı çektiği, hücre evi yapılanması yerine DEAŞ ile bağlantılı güvenilir şahıslarla irtibata geçip bu şahısları malzeme aktarımı ve eylem amaçlı kullandığı ifade edildi. İntihar eyleminde bulunacak şahısların deşifre olmaması için yabancı şahıslar arasından seçilmesinin planlandığı, Türklerin ise malzeme/lojistik destek amacıyla kullanılacağı vurgulandı. Örgütün Ankara, İstanbul, Antalya ve Adana başta olmak üzere eylem arayışında olduğu; askeri tesisler, emniyet binaları, turistlerin yoğun olduğu yerler, HDP Genel Merkezi, PKK sempatizanlarının toplu halde bulunduğu yerler, Aleviler, Caferi camileri ve Kürt düğünlerinin hedef alınabileceği anlatıldı.

TERÖRİST KİMLİK ARIYOR

3 Eylül tarihli notta geçmişte Kilis ve Karkamış karşısında Suriye sınırında sözde sınır emiri olarak faaliyet gösterirken Rakka’da başka bir göreve getirilen Balı’nın yeniden sınır hattına gönderildiği, bunun dikkat çekici olduğu belirtildi. Notta “Bu kişinin DEAŞ’in üst düzey yöneticileri/emirleri tarafından yeniden bölgeye gönderilerek ülkemize yönelik eylem talimatı vermiş olabileceği, bu amaçla Balı’nın örgütün yöneticileri ve kaçakçılarla toplantılar gerçekleştirdiği” anlatıldı. DEAŞ’in misilleme için Çobanbey Hudut Karakolu’na uzaktan roket veya havan topu atarak eylem yapabileceği vurgulandı.

8 Ağustos tarihli notta DEAŞ’in bir eğitim amacıyla Konya’da bulunan Suudi pilotlara yönelik intihar saldırısı planlıyor olabileceği, bu askerlerin haftalık toplantı yaptığı bir otele eylem yapabilecekleri kaydedildi.

21 Temmuz tarihli notta İlhami Balı’nın 1989 doğumlu bir erkek şahıs adına Türkiye Cumhuriyeti kimliği yaptırma arayışında olduğu ve bu kişinin canlı bomba olabileceği ifade edildi.

Hürriyet