Sancak'ta "Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi"

Sancak'ta "Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi"

Okçular Vakfı tarafından Sırbistan'daki Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin en büyük şehri Novi Pazar'da açılan sergi 7 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek

NOVİ PAZAR (AA) - Okçular Vakfı tarafından Sırbistan'daki Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin en büyük şehri Novi Pazar'da "Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi" açıldı.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği himayesinde, Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen serginin açılışına, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Novi Pazar Belediye Başkanı Nihat Bisevac ile Boşnak Ulusal Konseyi Başkanı Sulejman Ugljanin katıldı.

Boşnak Ulusal Konseyi önündeki açılış töreninde konuşan Erdoğan, Novi Pazarlılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını getirdiğini belirterek Novi Pazar'a "kardeşlik ve muhabbet" için geldiklerini söyledi.

"Gözden ırak olan gönülden de ırak olur" sözünü anımsatan Erdoğan, ne gözden ne de gönülden ırak olunmasın diye burada olduklarını vurguladı.

Erdoğan, serginin kardeşlik ve birlikteliği güçlendirmesini umduğunu belirterek "Buradaki çocuklara, genç kardeşlerime özellikle geleneksel okçuluğu denemelerini rica ediyorum. Çünkü bizim tarihimizin en iyi okçuları, en iyi pehlivanları hep buralardan gelmiş." ifadesini kullandı.

İnsanların kendi tarihlerini öğrenmesinin ve geçmişteki güzel günleri yad etmesinin beraberliğin güçlendirilmesine de katkı sağlayacağını söyleyen Erdoğan, "Bu ziyaretimiz, burada yaşayan kardeşlerimizin geleceğinin daha güçlü olmasına, daha müreffeh yaşamalarına katkıda bulunur diye dua ediyorum. Allah birliğimizi daim etsin." dedi.

Okçuluk Vakfı Başkanı Yıldız da Novi Pazar'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Bugün buradayız çünkü bizler Hira Dağı'ndan 'Oku' emriyle başlayan büyük bir medeniyetin çocuklarıyız. Medeniyetimiz gittiği bütün topraklara barış, kardeşlik ve huzur getirmiştir. Bizler de bugün atalarımızın izinden onların barış, kardeşlik ve huzur adına verdikleri mücadeleyi, Okçular Vakfı adına birlikte olan tarihimizi paylaşmak üzere buradayız." diye konuştu.

Yayın bir hilale benzediğini kaydeden Yıldız, "Yay kuşanmak ve ok atmak bir inancı, bir medeniyet bilincini, bir tarih şuurunu kuşanmaktır. Geçmişte Novi Pazarlı dedelerimiz, dedeleriniz, o hilal için Çanakkale'de mücadele ettiler. Bugün o yay hepimizi bir araya topladı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, bundan sonra kendilerinin talimatlarıyla yine o hilal uğruna daha çok bir araya geleceğiz." ifadelerini kullandı.

Sergi küratörü Mehmet Lütfi Şen ise okçuluk ve yayın, medeniyetin omurgası bir etkinlik olduğunu belirterek bir medeniyete ait olmak için o medeniyetin zirve değerlerini öğrenmek gerektiğini söyledi.

Şen, "İnanıyorum ki bu gençlerimiz için, gelecek için örnek olacak bir sergidir. Cumhurbaşkanımızın buraya gelmesinden sonra artan kardeşliğimize, dostluğumuza katkı sağlamasını umuyorum." diye konuştu.

Ugljanin de sergide ortak kültür ve mirasın sergilendiğini ifade ederek "Başkent Belgrad'ın ardından Novi Pazar'da açılan sergi, Sırbistan ve Türkiye arasındaki iş birliğinde Boşnakların köprü görevi gördüğünün göstergesidir." dedi.

Serginin açılışının ardından Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Erdoğan, Ugljanin ve Bisevac ok atışı da yaptı.

Türk okçuluğunun tarihsel gelişimini anlatan "Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi", 7 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek. Sergi, dün de başkent Belgrad'da kapılarını ziyaretçilerine açmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :