Sancaklı Boşnaklar'dan sığınmacılara yardım eli

Sancaklı Boşnaklar'dan sığınmacılara yardım eli

Sırbistan'ın Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesindeki Sjenica şehrinde, dondurucu soğuklarla mücadele eden sığınmacılara halk ve bölgedeki firmalar destek oluyor- Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak için bekleyişini sürdüren 450'ye yakın sığınmacı, sı

SJENİCA (AA) - MEDİN HALİLOVİC - Sırbistan'ın Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesindeki Sjenica şehrinde, uzun zamandır etkisini sürdüren dondurucu soğukla mücadele eden sığınmacılara hem halk hem bölgedeki firmalar yardım eli uzattı.

"Balkanlar'ın Sibirya'sı" olarak nitelendirilen Sjenica'daki sığınmacı merkezinde, Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak için bekleyen 450'ye yakın sığınmacı, sıfırın altında 30 dereceye kadar düşen hava sıcaklığıyla Sancaklı Boşnakların yardımları sayesinde baş edebiliyor.

Sancak halkı zorlu kış şartlarıyla mücadele eden sığınmacılara çeşitli yardımlar yaparken, özellikle bölgenin en büyük şehri Novi Pazar'daki firmalar da buradaki sığınmacılara kışlık giyecek yardımında bulunuyor.

Suriyeli sığınmacı Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasını ülkesindeki savaşta kaybettiğini ve Sjenica'ya annesi ve kardeşleriyle geldiğini anlatırken, kendisine hediye edilen kışlık ayakkabılardan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Daha önce yağan yoğun kar yağışında ısınabilmek için kız kardeşinin pembe ayakkabılarını giydiğini söyleyen Muhammed, annesinin kendilerine kışlık giyecek alma imkanı olmadığını ifade etti.

Sığınmacılara ayakkabı yardımında bulunan bir firmanın yetkilisi de yapılan yardımlarla insanların yüzünde beliren tebessümün kendileri için çok değerli olduğunu belirterek, sığınmacıların yaşamlarını az da olsa güzelleştirmek için yardımda bulunduklarını kaydetti.

- "Sjenica memleketim oldu"

On aydır Sjenica'da yaşayan Iraklı sığınmacı İsmail ise merkezde çalışanlara dil konusunda yardımcı olduğunu dile getirerek, "İngiltere'de ağabeyim var. Oraya gitmek istiyorum. Sjenica artık memleketim gibi oldu." diye konuştu.

Başka bir Iraklı sığınmacı Ariel de Türkiye'den Bulgaristan'a, oradan da Sırbistan'a geçtiğini belirterek, Sjenica'daki halkın son derece misafirperver olduğunu söyledi.

Sjenicalıların din, dil ya da ırk ayrımı gözetmeksizin herkese yardım eli uzattığını kaydeden Ariel, İngiltere'ye gidip eğitim almak istediğini ifade etti.

Sığınmacı Merkezi Müdürü Fikret Hamidovic, başta Afganistan olmak üzere Ortadoğu ülkelerinden gelen kadın ve çocuk sığınmacıların şehirdeki bir otele yerleştirildiği, kapasitenin dolmasıyla yaşam koşullarının da zorlaştığı bilgisini verdi.

Sırbistan'da Sjenica dışında Subotica ve Bujanovac şehirlerinde de sığınmacı merkezleri açılmasının planlandığını anlatan Hamidovic, yakında açılacak sığınmacı merkezlerine 250 kişinin gönderileceğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :