Sanatçı Bekir Sıdkı Sezgin anıldı

Sanatçı Bekir Sıdkı Sezgin anıldı

İSTANBUL (AA) - Klasik Türk musikisi sanatçısı Bekir Sıdkı Sezgin, ölümünün 20. yılında anıldı.Bilim ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen panelde...

İSTANBUL (AA) - Klasik Türk musikisi sanatçısı Bekir Sıdkı Sezgin, ölümünün 20. yılında anıldı.

Bilim ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen panelde konuşan Dr. Timuçin Çevikoğlu, Sezgin'in klasik Türk musikisinin önemli sanatçılardan biri olduğunu ifade ederek, "En önemlisi, eşine rastlanmayan bir ses icracısıdır. Kendi tevazusu ile örtmüş olsa da aslında çok büyük bir bestekardır. Bulunduğu devir itibariyle belki kendi istediği kadar hocalık yapamamıştır ama aslında büyük bir hocadır." dedi.

Bekir Sıdkı Sezgin'in birçok insanın musikiyi sevmesine, tanımasına ve hayranlık duymasına vesile olduğunu aktaran Çevikoğlu, Sezgin'in yüksek sanat ahlakına, yaratılıştan insanı derinden etkileyen bir sese sahip olduğunu ve eğitimle sesini çok geliştirdiğini anlattı.

Çevikoğlu, "Eserlerine baktığınızda hiçbir eksik bırakmadığını görüyorsunuz. Onu dinlediğinizde her perdeyi icra edebilen yüksek sanatkar. En tiz sesleri zorlanmadan okuyabiliyor, eser içerisinde devamlılığı ise mükemmel. Rahmetli hocamızın sesinin tınısı ses devreleri arasındaki geçişlerde hiç değişmiyor. Okuyuşunda kelimelerin anlaşılırlığı hiç bozulmuyor. Bu en önemli özelliğidir. O okurken, okuduklarını yazabilirsiniz." şeklinde konuştu.

Dr. Savaş Barkçin ise "Bekir Sıdkı Sezgin benim tanışamadığım ancak tanımaya çalıştığım bir insan. Bazı tanımalar tanışmadan gerçekleşir. Sanki hepimizin bir tanışıdır. İçimizdeki sese eş bir sesi vardır. İnsanların onları sevmesi beşeri bir sebepten olan bağlı bir şey değildir. O ses tevhidin sesidir. Bunu sesiyle bize gösterebilen biridir. Ses kalbin penceresidir. Bizim için büyük bir örnek." ifadelerini kullandı.

Sezgin'e öğrenci olmuş biri olarak kendisini çok şanslı hissettiğini ifade eden Neyzen Hakan Alvan ise "Ben 15 yaşına kadar hocamızın ismini hiç duymamıştım. Sınıfımıza aydınlık yüzlü, vakarlı ve biraz da celalli bir zat girdi. Çok şık giyinirdi. O görüntüsü bizi büyülemişti. İlk derste bize kendi bestesi bir ilahiyi meşk etti. Ben o genç yaşımda hocaya aşık olmuştum. Eve gidip radyoları karıştırıp onun eserlerini dinledim." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :