"Sanat, bana kendimi iyi hissettiriyor"

"Sanat, bana kendimi iyi hissettiriyor"

"Üç Fırça, Dört Tarz" isimli sergide eserleri yer alan Sevimbike Polat:- "Sanat insanın ruhunu ve nefsini terbiye ediyor. Sanatla uğraşmak kendimi iyi hissettiriyor"

ANKARA (AA) - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Milli Kütüphanede açılan sergide eserleri beğeniye sunulan Sevimbike Polat, sanatın, insanın ruhunu ve nefsini terbiye ettiğini belirterek, "Sanatla uğraşmak kendimi iyi hissettiriyor." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Kütüphane Başkanlığının desteğiyle hazırlanan "Üç Fırça, Dört Tarz" isimli sergide eserleri yer alan 42 yaşındaki Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ebru, tezhip, hat sanatında eserler ürettiğini ve ney üflediğini, böylece hayata daha pozitif bakabildiğini söyledi.

En dikkat çeken çalışmalarının, ceylan derisi üzerine yazdığı yazılar olduğunu söyleyen Sevimbike Polat, yaptığı araştırmalar sonucunda İslam kültüründe de ceylan derisi üzerine yazılan yazıların önemli bir yere sahip olduğunu öğrendiğini, böylece bu alanda çalışmalar yapmaya başladığını aktardı.

Polat, evde bulduğu, ailesinden kalma bir ceylan derisini tezhip ve hat sanatıyla süslediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ceylan derisi üzerine yazılan yazıların kalıcı olduğunu öğrendim. Hat hocam Ali İhsan Sakal'a durumu anlattım ve ceylan derisi üzerine özel bir yazı yazmak istediğimi söyledim. Hocam da bana, 'Peygamber efendimizin Ahmet, Mahmut, Muhammed, Mustafa isimlerini yazalım.' dedi. Eserimiz böylece ortaya çıktı."

Eskiden padişah gömleklerinin üzerine de duaların yazıldığını, padişahların koruyucu zırh olarak savaşa çıkmadan önce mutlaka o gömlekleri giydiğini söyleyen Polat, buradan yola çıkarak çeşitli çalışmalar yaptığını belirtti. Polat, hat yazısı ile süslediği ve sergilediği bu çalışmalarının, ziyaretçilerden en çok ilgi gören eserleri arasında yer aldığını kaydetti.

- "Sanat insanı terbiye ediyor"

Ağrılı mesane sendromu nedeniyle 8 yıldır tedavi gördüğünü, rahatsızlığı nedeniyle işinden ayrılmak zorunda kaldığını belirten Polat, bu süreçte sanata yöneldiğini anlattı. Polat, "Bu hastalık ne öldürüyor ne güldürüyor. Benim ilacım, sanatım oldu." ifadelerini kullandı.

Sanatın her dalında farklı bir dünyanın olduğuna dikkat çeken Polat, "İnsanların, ruhsal veya fiziksel fark etmez, ne tür rahatsızlıkları olursa olsun mutlaka sanatın, müziğin bir dalıyla uğraşmalarını tavsiye ediyorum. Ben ney ile başladım, 5 yıl ney üfledim ve bana çok iyi geldi. İlaçların yanı sıra sanat aracılığıyla da insan kendini tedavi etmeli diye düşünüyorum. Çocuğundan yaşlısına herkese, sanatın her halini yaşamayı tavsiye ederim. Sanat çok güzel, insanın ruhunu ve nefsini terbiye ediyor ve insanı Allah'a yaklaştırıyor. Sanatla uğraşmak kendimi iyi hissettiriyor." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :