"Şampiyon buzağı ve en iyi koç-teke" yarışması

"Şampiyon buzağı ve en iyi koç-teke" yarışması

Uşak Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünce düzenlenen etkinlikte, 60 buzağı, 20 koç ve 20 tekenin arasından en iyileri seçildi

UŞAK (AA) - Uşak Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünce "şampiyon buzağı ve en iyi koç-teke" yarışması düzenlendi.

Uşak Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünün bahçesinde düzenlenen etkinlikte, holstein, simental ve montofon ırklarından 60 buzağı jürinin karşısına çıkarıldı.

Hayvan sahiplerinin heyecanla takip ettiği yarışmada jüri üyeleri, buzağıları, sağlık durumları, genel görünüm, ırk özellikleri, beden yapısı, baş-boyun-göz yapıları ve yaşlarına göre puanladı.

En iyi koç-teke yarışmasında ise 20 koç ve 20 teke jürinin değerlendirmesine sunuldu. Koç ve tekeler, ırk özellikleri ile damızlık niteliklerine göre değerlendirildi.

2 saat süren değerlendirmelerin ardından simental kategorisinde Muhammet Erdi Erdoğdu'nun, holstein kategorisinde Sebahattin Atasever'ın ve montofon kategorisinde ise Abdil Alyanak'ın yetiştirdiği buzağı birinci oldu.

En iyi teke kategorisinde ise Ramazan Bütün'ün tekesi birinci seçilirken en iyi koç kategorisinde Mehmet Gencer'in yetiştirdiği koç birinciliğe layık bulundu.

Yarışmada dereceye giren hayvanların sahiplerine ödül verildi.

Uşak Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Erkan Kahraman, etkinlikte yaptığı konuşmada, hayvancılığı teşvik etmek, suni tohumlama ve ırk ıslahına vurgu yapmak ve üreticiler arasında dayanışmayı artırmak amacıyla ikincisini düzenledikleri yarışmaya gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirtti.

Yarışmanın oldukça çekişmeli geçtiğine dikkati çeken Kahraman, şöyle konuştu:

"Birinci olan buzağıların sahiplerine bir cumhuriyet altını ile süt sağım makinesi, ikinci olan buzağıların sahiplerine yarım altın ile buzağı kulübesi, üçüncü olan buzağıların sahiplerine ise çeyrek altın ve süt pülverizatörü verilecek. En iyi koç-teke yarışmasında birincilere Cumhuriyet altını ve kırkım makinesi, ikincilere yarım altın ve kırkım makinesi, üçüncülere çeyrek altın ve kırkım makinesi verilecek. Aynı zamanda en şirin kuzu ve oğlağın sahiplerine yarım altın verilecek. Ayrıca her katılımcıya süt kovası, bir miktar yem, biberon ve yalama taşı hediye edilecek."

Uşak Vali Yardımcı Mesut Taner Genç ise ilde 120 bin adet büyükbaş, 430 bin de küçükbaş havyan bulunduğunu belirterek bu tür yarışmaların hayvancılıkta verimliliğin artmasına katkı sağladığını bildirdi.

Yarışma, halk oyunları gösterisi ile sona erdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :