SAMEKS 4 ay sonra yeniden yükselişte

SAMEKS 4 ay sonra yeniden yükselişte

MÜSİAD, SAMEKS Bileşik Endeksi şubatta, bir önceki aya göre 5 puan artarak 51,4'e yükseldi- Endekste gözlenen bu artışta, SAMEKS Hizmet Endeksinin önceki aya göre 7,1 puan artış kaydederek 52,8 seviyesine yükselmesi etkili oldu- Endeks, şubatta ekonomik

İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Bileşik Endeksi 2017 yılı şubat ayında, bir önceki aya göre 5 puan artarak 51,4'e yükseldi.

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in şubat ayı sonuçları açıklandı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi şubatta bir önceki aya göre 5 puan artarak 51,4'e ulaştı. Endekste gözlenen bu artışta, hizmet sektörünün önceki aya göre 7,1 puan artış kaydederek 52,8 seviyesine yükselmesi etkili olurken,1,4 puan gerileyen sanayi sektörü ise 50,2 puan olarak gerçekleşti.

Endeks, şubatta ekonomik aktivitenin önceki aya göre hızlandığına işaret ederken, endekste 2016 Ekim'de başlayan dört aylık düşüş süreci sona erdi.

Yılın ilk çeyreğinin iki ayı geride kalırken güncel makroekonomik veriler, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yavaşlayan ekonomik aktivitenin yeniden hızlandığına işaret etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi de Türkiye ekonomisindeki toparlanma sürecini teyit etti. Bilhassa SAMEKS Sanayi Endeksinde ocak ve şubat aylarında gözlenen artışlar yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisine yönelik olumlu bir izlenim verirken, şubat itibarıyla hizmetler sektörü de toparlanma eğilimine girdi.

SAMEKS Sanayi Endeksi,şubatta bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 50,2 seviyesine geriledi. Böylece, önceki aya göre 2,5 puan azalmış olmasına karşın 57 değerinde gerçekleşerek artışını sürdüren girdi alımları, sanayi sektöründe önümüzdeki aylarda da artışların süreceğinin sinyalini veriyor.


- "Artış gelecek dönemde de sürecek"


Açıklamada görüşlerine yer verilen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, hem sanayi hem de hizmetler sektöründe girdi alımlarındaki artışın sürmesinin, firmaların Türkiye ekonomisine olan güveninin devam ettiğini gösterdiğini kaydetti.

Endekslerde gelecek dönemde de artışın süreceğinin beklendiğini ifade eden Olpak, şu değerlendirmelerde bulundu.

"Geçen yılın son çeyreğine ait makroekonomik veriler de ekonomik aktivitenin toparlanma sürecinde olduğunu gösteriyor. 2016 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,9 artış kaydeden sanayi üretimi ve aralık ayında yüzde 9 artış kaydeden ihracat, şubat ayında 1,9 puan yükselen İmalat Sanayii Kapasite Kullanımı ve 6 puan artan Reel Kesim Güven Endeksi; Türkiye ekonomisindeki pozitif görünümün sürdüğüne işaret ediyor."

Olpak, 28 Şubat darbesinin 20. yıl dönümünü de anımsatarak, "Elbette öç alma peşinde değiliz ama postmodern olarak nitelendirilen bu darbeyi unutmadık ve unutmayacağız. MÜSİAD, 28 Şubat 1997'de nerede durduysa, e-muhtırada da Gezi olaylarında da, 17-25 Aralık sürecinde de ve elbette 15 Temmuz hain darbe girişiminde de, tam zamanında ve olması gereken netlikte, olması gereken yerde durdu." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :