Salih Mirzabeyoğlu yeniden yargılanacak mı?

Salih Mirzabeyoğlu yeniden yargılanacak mı?

Salih Mirzabeyoğlu ne zaman serbest bırakıldı? Salih Mirzabeyoğlu'nu cumhurbaşkanı mı affetti? Salih Mirzabeyoğlu kimdir? Salih Mirzabeyoğlu serbest mi bırakıldı? Salih Mirzabeyoğlu hangi suçtan dolayı hapisteydi? Salih Mirzabeyoğlu ne iş yapardı?

Salih Mirzabeyoğlu, saat 20.05'de Bolu F Tipi Cezaevi'nden tahliye edildi. Mirzabeyoğlu, iki jandarma eşliğinde nizamiye kapısına doğru yürüdü. Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Mirzabeyoğlu'nu cezaevinin önünde karşılayarak, tokalaştı. Cezaevinin önünde bekleyen yaklaşık 30 kişi tekbir getirirken, havai fişekler atıldı. Bazı kadınlar sevinçten ağlarken, yorgun görünen mütefekkir Mirzabeyoğlu gazetecilerin sorularını cevapsız bıraktı.

Salih Mirzabeyoğlu, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan'ın makam aracına binerken, birlikte İstanbul'a gittikleri belirtildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İBDA/C davasından hükümlü, kamuoyunda "Salih Mirzabeyoğlu" olarak tanınan Salih İzzet Erdiş'in yeniden yargılanmasına karar vererek, tahliye etti.

ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Gerçek adı Salih İzzet Erdiş olan Mirzabeyoğlu 1998 yılında İBDA/C örgütünün lideri olmak iddiasıyla tutuklanarak idamla yargılanmış ve idam cezası kaldırılınca ömür boyu hapse çarptırılmıştı.

SALİH MİRZABEYOĞLU KİMDİR?

Salih Mirzabeyoğlu ya da gerçek adıyla Salih İzzet Erdiş (10 Mayıs 1950, Erzincan), İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA/C) örgütü lideri olmakla suçlanıp ömür boyu hapse mahkûm olan Kürt yazar, mütefekkir.

Seyyid asıllı bir aileden gelmekte olan Salih Mirzabeyoğlu Erzincan'da dünyaya geldi. İlköğretim, ortaokul ve liseyi Eskişehir'de tamamladı. 15 yaşında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaştı ve Nakşibendi tarikâtına katıldı.

1970'li yılların ortalarında Akıncılar Derneği'nin kurucularından oldu, Milli Selamet Partisi'ne yakınlığı ile bilinen bu grup o dönemde Necip Fazıl ile bir fikir ayrılığına düştüğü için yollarını ayırdı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile sağ kesimden en çok etkilenen isim oldu. Diğer siyasi suçlular gibi askeriye tarafından hakkında tutuklama kararı çıkartıldı ama bu süreçte tutuklanamadı. 1984 yılından itibaren yazı hayatına ve İBDA/C hareketine ağırlık verdi.

1991 yılında Amerika'nın Irak'a saldırmasıyla oluşan dönemin siyasi atmosferi içerisinde tutuklandı. 1998 yılında tekrar tutuklandı ve 2001 yılında idamla yargılandı, idam cezası kaldırılınca ömür boyu hapse çarptırıldı. Bolu F Tipi Cezaevinde cezasını çeken Mirzabeyoğlu için 22 Temmuz 2014 günü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye kararı verilmiştir.

SALİH MİRZABEYOĞLU'NUN KİTAPLARI

    Bütün Fikrin Gerekliliği - İktidar Siyaset Hareket
    İstikbâl İslâmındır - Denenmemiş Tek Nizam
    Tilki Günlüğü 6 Cilt
    Başyücelik Devleti -Yeni Dünya Düzeni
    Telegram - Zihin Kontrolü
    Parakutâ - Para'nın Romanı
    Yağmurcu - Gerçekliğin Peşinde
    Hukuk Edebiyatı - Nizam ve İdare Ruhu
    İşkence - Gözlem
    Şiir ve Sanat Hikemiyatı - Estetik ve Ahlâk
    İktisat ve Ahlâk - İktisada Giriş
    Hikemiyat - Tefekkür ve Hikmet
    Kavgam 2 Cilt - Necip Fazıl
    Marifetname - Süzgeç ve Şekil
    Dil ve Anlayış - Dil ve Diyalektik
    İslama Muhatap Anlayış - Teorik Dil Alanı
    Necip Fazıl'la Başbaşa - İntibâ ve İlhâm
    Kültür Davamız - Temel Meseleler
    İdeolocya ve İhtilâl - Kavganın İçinden
    Yaşamayı Deneme - KİM'in Romanı
    Ölüm Odası - B Yedi
    Kökler - Necip Fazıl'dan Es-Seyyid Abdülhakim Arvasi'ye
    Müjdelerin Müjdesi - Hikayeler
    Gölgeler - Roman
    Sahabilerin Rolü ve Manası - Fikir
    Hakikat-i Ferdiyye - Fikir
    Üç Işık - Fikir
    İBDA Diyalektiği - Fikir
    Kayan Yıldız Sırrı - Şiir
    Aydınlık Savaşçıları - Şiir
    Erkam (Hayat, Sayı, Matematik) - Fikir
    Büyük Muztaribler 4 Cilt - Düşünce Tarihine Bakış
    İnsan (Erkek-Kadın) - Fikir
    Sefine - Fikir
    Berzah - Fikir

 

 
 

 

Etiketler :