Salda Gölü'ne tepkiler yersizdir

Salda Gölü'ne tepkiler yersizdir

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Süleyman Kamil Akın ile Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Münir Günay düzenledikleri ortak basın toplantısında Salda Gölü'ne yapılacak projeye tepki gösterenlerin algı operasyonu düzenlediklerini belirtti.

Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölünün etrafına yapılacak olan Millet Bahçesi bazı kesimlerin tepkisine yol açmıştı.  İnşaat Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası, Salda Gölü'nde yapılacak olan çalışmalarla ilgili düzenledikleri basın toplantısında Salda Gölü'ne yapılacak projeye tepki gösterenleri algı operasyonu yapıyorlar diyen Akın, Salda Gölü için Çevre şehircilik Bakanlığı'nın genç bir ekiple elinden geleni yapmaya çalıştığını belirtti.

''ALGI OPERASYONU YAPILMAKTA''

Salda Gölünün etrafına yapılacak olan projenin bu kadar tepki gösterilmesinin bir algı operasyonu olduğunu vurgulayan  Akın, ''Son zamanlarda özellikle Salda Gölü üzerinden birtakım siyaset yapılıyor. Başarısız göstermek sanki yapılacak işleri yanlış olduğunu ima etmek gibi bir algı operasyonu yapılmakta. Dünya'nın her tarafından turist çeken, Salda Gölü'nün doğal yapısını bozmaya başlamıştık. Bunun üzerine de Çevre ve Şehircilik bakanlığı çeşitli tedbirler aldı. Doğru tedbirler alındı ama sanki o bölgede birileri yanlış işler yapıyor, sanki Salda Gölü ortadan kaybolacakmış gibi bir yanlış algı oluştu. Bu algılar doğru şeyler değil. Konya, Bakanının yaptığı iyi işlere rağmen yanlış algı oluştu. Bizim yapabileceğimiz şey çok daha yaşanabilir, güzel ve keyif alarak yaşamın sürdürülebileceği bir doğa bırakmak.

"AYAKKABI İLE BİLE GİRİLMEMESİ GEREKEN TEDBİRLER ALINDI"

Bu sorunları halledebilirsek genç nesiller bizden daha çok mutlu olacaklar'' Şehir Plancıları Odası Başkanı Münir Günay ise; ''Hafta sonları çok yoğun olan bir yer Salda Gölü. Buralara yapılanlar doğal ve ahşap, doğaya zarar vermeyecek şekilde düzenlendi. Bu da önemli bir tanım olarak karşımıza çıkıyor. Salda Göl'ünde bulunan magnezyum yüklü beyaz kayaların, kıyıda oluşturduğu ve alana özellik katan kumsala ayakkabı ile bile girilmemesine yönelik tedbir ve önlemlerin alındı'' şeklinde konuştu. Yapılan her türlü çalışma Salda Gölünün bütüncül şekilde korunmasına, çevresinin ve özellikle Sahil Şeridinin mevcut halinin, ziyaretçilere daha iyi hizmet sunabilmesi ve doğal alanların korunabilmesi amacıyla yeniden düzenlenmesine yönelik olduğu görülmektedir diyen başkan Günay, "Çevre Bakanı,  gerek sıfır atık, gerekse yatay mimari konularında çevreci ve insan odaklı tasarıma yönelik tavrını ortaya koymuştur. Teknik ve bilimsel veriler ışığında yapılan çalışmanın doğa katliamı vb. ifadelerle dile getirilmesi Bakan Beye yapılan en büyük haksızlıktır. Bundan sonraki süreçte, Salda Gölü ve çevresindeki doğal yapının korunması konusunda hazırlanan imar planların uygulanmasını ve göl kıyılarında kaçak yapılaşmaların önlenmesi konusunda ilgili idarelerin üzerine düşen görevleri yerine getirmesini, plan çalışmaları sonunda 'millet bahçesi' projesi ile yapılacak olan imalatın projede bahsedildiği şekilde olmasını ümit ediyoruz" Ferit Hepokur-Memleket