Şakir Cırık ve doğadan doğallığa uzanan eller…

Az reyting alan muhafazakâr televizyon kanallarında son derece başarılı!  Bir şekilde yapılan reklam ile reçel fiyatına bal satılan bir ülkede o balın orijinalini insan eli değmeden arıların kendilerinin yaptığı o güzel nimeti çekmek için değerli dostum Hüseyin Bostancı ile yola çıkmıştık.

 Sadece telefonla irtibat kurduğumuz Ortakaörenli  Şakir Cırık  amca    bizi   yaylanın girişinde   Anadolu’nun  o sıcak  misafirperverliği ile  karşıladı.  Hiç beklemeden 1700 metre  yükseklikteki arılar ile    buluşmak için  yaya  olarak devam ettik.  Yürürken kafamızdaki soruları sormadan Şakir amca anlatmaya başlamıştı;

“Yaklaşık 1700 metre yükseklikteki yaylalardan bu balları çıkarıyorum.   Babamdan  öğrendiğim  şekliyle    bu  bölgede   20 tane kovuktan bu şekilde bal üreten  tek  kişi  benim.. Kendisi için bir tutku haline gelen arıcılık ile doğal taş   kovuklarını  ilk baharda   Bal   yapımı için  hazırladıktan  sonra   arıların giriş yerlerinin üstüne katran  reçinesini  sürüyorum ilk  baharda  oğul  arılar   bu   kovukları  bulup yerleşiyorlar.  Ben   sürekli olarak      kovukları   takip  ediyorum diyerek ekliyor.

Sonbaharda ise Şakir Cırık eşi ile birlikte giderek kayalardaki tamamen doğal olarak oluşan balı alırken o kovuklardaki arıları da    kendi yaptığı yaylada  bulunan  fenni  kovanlara katarak  hiçbir zarar  vermeden  diğer kovanlarının yanına taşıyormuş.

 Yüzde yüz doğal olan bal için özel müşterilerinin olduğunu ekliyor. En başta şeker hastaları, Öksürüğü olanlar, akciğer hastaları, astım ve bronşit hastalıkları, büyüme ve gelişmeyen çocuk sahibi olanlar, halsizlik yaşayanlar alıyorlarmış. 

Atalarının her sabah bu baldan bir çorba kaşığı yiyerek doktora gitmeden sağlıklı yaşam sürdüğüne şahit olduğunu da dile getiriyor.     

Hiç  bir katkı  maddesi olmayan  bu  balın  kilosunu 125.00  TL den   isteyenlere sattığını, ve bu balı  bir tadanlar zaten böyle bir balı ilk defa  yediklerini söyleyerek  hemen alıyorlarmış.   Bu balın her şeyinin  doğal  olduğunu; peteğini dahi arıların  yaptıklarını,  yerleşim yerlerinden   fabrikalardan   uzak  ve  1700  metre  yükseklikte  yaylada   hiçbir kimyasal madde  olmayan  çiçeklerden toplayarak  bal oluşumunu tamamlıyorlarmış.

Şakir emmi bu bölgede    sadece   bal  üretmiyor…  doğa ile barışık Anadolu’nun üretken   ve memleketini   vatanını  seven  çevreye  karşı   duyarlı   bir insan  olduğuna  şahit  oluyoruz.

 Balı aldıktan sonra Anadolu’nun misafirperverliği ile bizi  evine   davet  eden  ve Meryem yengemin hazırladığı yemeklerin üzerine  bize   kara  kovan balından ikram ediyor.   Hayatımda ilk defa yediğim tarifini yapamayacağım eşsiz  bir nimet  olan  o baldan   doyasıya   yiyoruz.   Sohbetimiz devam ediyor Şakir   emmi   bitki   türleri  hakkında   son derece   bilgili    ve  doğaya  karşı   duyarlı  bir Anadolu insanı,  nesli tükenen   bitkileri  başka  bölgelerden getirip o  bölgede tekrar  çoğalması için çalışma yapan  1700  metre   yükseklikte  o dağda özel idareden   kiraladığı araziye  lavanta  ekimi yapması  çantasında  devamlı badem , ceviz v.b. tohumları   taşıyarak   uygun bulduğu  yerlere  ekmesi   doğaya  zarar veren yanlış yapan kim olursa  olsun   onlara  karşı verdiği mücadele  ile   örnek  bir davranış   örnek  ve üretken   bir insan.

 Rant için her şeyin mubaha görüldüğü ve para kazanmak için  her şeyin sahtesini   yapıldığı  bir dünyada  çevreye karşı duyarlı  üretken ve   kendisi ile doğa ile barışık   güzel  insanların   olması  bizi  son derece  mutlu  etti diyebiliriz.

 Şakir amcam gibi insanların sayıları artsın ki   bu ülkenin  güzellikleri yaşasın   ve nesilden nesile    ulaşsın…  


dsc_1940.jpg

kayalardan--bal--cikariyor-(1).jpg

kayalardan--bal--cikariyor-(4).jpg

kayalardan--bal--cikariyor-(15).jpg

kayalardan--bal--cikariyor-(19).jpg

kayalardan--bal--cikariyor-(20).jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum