Sakın kaza yapmayın!

Sakın kaza yapmayın!

Zorunlu Trafik Sigortasında Trafik Kuralı İhlali Maddesi, Ağır Kusur İhlali Maddesi ile değişti.

Ağır Kusur İhlali maddesiyle tüm riskin sürücülere yüklendiği açıklandı. Konsep Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Dişli, “Sigorta şirketleri ağır kusurlu sürücülerden Rücû yoluyla ödediği tazminatları geri isteyecek” dedi.

‘Lades Kazalar incelenecek’

Geçtiğimiz haftalarda yüksek orandaki prim artışlarıyla gündeme gelen zorunlu trafik sigortasına yeni düzenlemeler geliyor. Sürücülerin trafikte çok dikkatli olması gerektiren düzenlemelerde kusurlu tarafa gelecek cezalar hatırı sayılır nitelikte. Yeni düzenlemelerle birlikte sigorta şirketlerinin sahte kazalara ödediği paraların da önüne geçilecek. Bu konuda önemli açıklamalarda bulunan Konsep Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Dişli, “Sigorta şirketleri ağır kusurlu sürücülerden Rücû yoluyla ödediği tazminatları geri isteyecek” dedi.

 Dişli, “Daha önce alkollü ve ehliyetsiz sürücülerden rücû yoluyla bu tazminatları alabiliyordu. Sürücülerin ‘lades’ dediği yapacağı hatalar inceleniyor, bilinçli olarak kaza yapıldığı tespit ediliyor. Bilinçli olarak yapılan hatalar içinde kırmızı ışıkta geçmek, geri geri giderken kaza yapmak ve ters yönde kaza yapmak da ağır kusurlar arasında bulunuyor. Bu kararların zamanla tartışmalara gideceği görülüyor. Ağır kusurlar net olarak belirlenmiş değil. Bu konuda çalışmalar başlatılmış durumda” ifadelerini kullandı.

img_6143.jpg

‘Dikkatli sürücü olalım’

Ağır Kusur İhlali Maddesinin Resmi gazetede yayınlanmasıyla sürüçülere dikkatlı olmasında uyarılarda bulunan Dişli, “ Sadece maddi zararlar değil sürücüleri asıl ilgilendiren konu ölüm ve sürekli sakatlık meydana getiren kazalardır. Ağır kusurlu olup bu sonuçları yapan sürücüler, kişi başı 310 bin lira ödeyecek. Bu rakamlar ölen veya sürekli sakat kalan kişinin yaşına, mesleğine, ailede yükümlü olduğu kişi sayısına göre değerlendirilip, artacak.  Ölen kişinin artması durumda 1 ila 2 trilyon arası ceza ödeyecek. Bu kurallar çerçevesinde sürücüler çok dikkatli olmak zorunda. Araba kullanacaklarında bir kez daha düşünmeleri gerekli” açıklamalarında bulundu.

Rücu işleri, bir hasarın sigortalıya ödenmesiyle başlar. Eğer hasara yol açan olayda üçüncü bir şahsın kusuru söz konusu ise, rücu birimi harekete geçerek kusurlu taraftan tazminatı ödemesini talep eder. Sulh (anlaşma) yoluyla tahsilat sağlanamazsa, sigorta şirketi çoğu kez mahkeme yoluyla alacağını takip eder. Rücu gelirleri, sigorta şirketlerinin maliyetlerini düşürmelerini, böylece daha düşük primlerle sigorta satmalarını sağlar. Servet R. Çolak-Memleket