Sakarya'daki darbe girişimi davası

Sakarya'daki darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılanmasına devam edildi - Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi

SAKARYA (AA) - Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar, avukatları, sanık yakınları ile müdahillerden Sakarya 15 Temmuz Milli İrade Derneği Başkanı ve eski AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, 3 sanığa, haklarında başka suçlardan Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan ve bu dosya ile birleştirilen davaya ilişkin söz verildi.

Tutuklu sanık Recep Uğur, Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifade verdiğini belirterek, "Soruşturma sırasında da savunma yapmıştım. Verdiğim ifadeler doğrudur, tekrar ediyorum." dedi.

Tutuklu sanık Ünal Şahintürk de hem soruşturma sırasında hem de Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde verdiği ifadeleri tekrar ettiğini söyledi.

Tutuksuz sanık E.Ç. ise duruşmaya katılmadığı için savunması alınamadı.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan bir soruşturmanın şüphelisinin kendisi hakkında ifade vermesine ilişkin söz alan tutuklu sanık Hakan Özer, 13 yaşındayken bir arkadaşının, "Üniversiteli ağabeyler var, onların evine gidelim, ders çalışalım." dediğini anlatarak, "Belli bir süre süre bu üniversiteli öğrencilerin evine ders çalışmak için gittim. Ancak düzensiz olarak gittiğim için uyarıldım. Belli bir süre sonra beni uyaran şahıs, 'İstediğimiz seviyede değilsin.' diyerek fiziki şiddette bulundu, ben de küfür ettim, daha sonra o evi terk ettim. Bunun dışında hayatımın hiçbir döneminde FETÖ ya da benzer cemaatlerle yakınlığım olmamıştır." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliği'nin işgaline ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309, "kasten öldürme" suçunu düzenleyen 81. maddesi uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altışar aydan 319 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 sanık hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 sanık hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığı belirtiliyor.

Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer alıyor.

Eski AK Parti Milletvekili Ali İnci, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik ve polis memuru Abdullah Karabulut'un davaya müdahil olma taleplerini kabul eden mahkeme heyeti, örgüt elebaşı Fetullah Gülen hakkında aynı suçlardan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ve "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz hakkında da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığından dosyalarının ayrılmasına ve bu mahkemelere gönderilmesine karar vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :