Şâir Erdoğan, Aydınlar Ocağı’nda anıldı

Şâir Erdoğan, Aydınlar Ocağı’nda anıldı

Konya Aydınlar Ocağı’nda şâir B. Sıtkı Erdoğan’ı anma toplantısında konuşan mûsikîşinas Enver Etik, “O aruz vezni ustasıydı. Aruzu elinde tesbih çeker gibi kullanıyordu” dedi

Konya’nın yetiştirdiği ve aruz vezniyle şiir yazan son şairlerimizden Karamanlı Bekir Sıtkı Erdoğan, Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetleri’nde yâd edildi.

Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen anma toplantısına konuşmacı olarak katılan emekli öğretim üyesi ve mûsıkîşinas Enver Etik ile yazar Mustafa Sinan Ümit, şâir B.Sıtkı Erdoğan’ın hayatından kesitler sunarak şiirlerini okudular. Bekir Sıtkı Erdoğan’la nasıl tanıştığını anlatan Enver Etik, “Sene 1982 idi. Yolum İstanbul’a düşünce Bekir Sıtkı Erdoğan’ı, Erenköy’deki evinde ziyaret ettim. Sabah saat 09:00’dan akşam saat 23:00’a kadar beni bırakmadı. Dostlarıyla birlikte hoş sohbet ettik. Dostlar Başına adlı şiir kitabını da bana imzalayarak hediye etmişti. O aruz vezni ustası idi. Bekir bey aruzu elinde tesbih çeker gibi kullanıyordu. Sâde ve anlaşılır bir Türkçeyle divân şiirleri de yazıyordu. Onun tevhid, naat ve münacatlarını o gece ben okumuştum. Nedense o hece vezniyle yazdığı ve sonra bestelenen Hancı ve Kışlada Bahar adlı şiirleriyle tanındı ve bilindi. Milliyetçi havada, tabiat ile ilgili, aşk ve sevgiye dair şiirler de yazdı” dedi. Ölümle ilgili olarak Bekir Sıtkı Erdoğan’ın “Bir yol bilirim Âdem'e, Havvâ'ya gider/ Bir yol bilirim aşka ve sevdâya gider/ Bir yol ki ömür bahçelerinden geçerek/ Yaşlarla, figanlarla MUSALLÂ'ya gider!” şiirini okuyarak zaman zaman duygulanan Etik, Necip Fâzıl ile Bâkî’nin ölümle ilgili şiirlerini karşılaştırarak “ölümle ilgili olarak şâirlerimiz farklı şeyler ifade etseler de duyguları aynı olabiliyor” diye konuştu. Etik ayıca, dinleyicilere B.Sıtkı Erdoğan’ın Konya’m, Karaman ve Hancı ile birlikte Dostlar Başına ve Yosma adlı şiirlerini okudu.

Konya Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı ve yazar Mustafa Sinan Ümit de, Bekir Sıtkı Erdoğan’ın cenazesinin Karaman’da Medar-ı Mevlâna (Ak tekke) Camii’nde kalabalık bir cemaat tarafından kılınan cenaze namazından sonra aile mezarlığına defnedildiğini belirterek “Konya’yı ziyaret edişinde ‘Şiir kelimesi şûurdan gelir’ derdi. Kendisi aynı zamanda rubai şâiridir” diye konuştu.

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü de, Salı Sohbetleri’nde şimdiye kadar karşılaşılmayan ve nasip olmayan bir şeye tanık olduğunu belirterek “Bugüne kadar hiçbir şâir, yazar ve kültür ile ilim adamını vefatından hemen sonra anmadık. İlk defa Bekir Sıtkı Erdoğan’ı ölümünün hemen ardından anma şerefine nail olduk” şeklinde hatırlatma yaptı.