Sahurda yenilen bu yiyecekler tok tutuyor

Sahurda yenilen bu yiyecekler tok tutuyor

Enerji ihtiyacını karşılayacak sahurda tok tutan yiyecekler hakkında bilgi veren Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Ayşe Duran, ekonomik ve kolay ulaşabilen yiyecekler hakkında bilgi verdi

11 ayın Sultanı Ramazan ayının neredeyse yarısı geride kalırken, serin geçen havalar nedeniyle vatandaşlar açlık ve susuzluk kendini çok da hissetmedi. Ancak önümüzdeki günlerde ortaya olası sıcak havalarda açlık ve susuzluk duyguları kendini daha belirgin olarak ortaya çıkabilecek ve enerji ihtiyacı daha çok artacak. Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyestiyeni Ayşe Duran, enerji ihtiyacını karşılayacak sahurda tok tutan yiyecekleri sıraldı

KOLAY ULAŞABİLEN YİYECEKLER

“Ramazan Ayı boyunca yağlı besinlerden ve glisemik indeksi yüksek olan besinlerden uzak durmak gerekir” diyen Ayşe Duran “Gün boyu enerjinizi düşürmeden, sağlığınızı korumak için tok tutan besinleri tercih etmeniz gerekiyor” şeklinde konuştu ve tok tutan yiyecekleri şöyle sıraladı:

YUMURTA: Anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. İçerisinde elzem aminoasitler bulunur.  Sindirilebilirliği yüksektir. Tamamına yakını vücut tarafından kullanılır ve vücut proteinlerine dönüşür. Sahur öğünlerinizin baş tacı olması gereken besinlerin başında yer alır. Pişirme ve saklama yöntemlerine dikkat edin. Kabuklu yumurta pişirildiğinde 4 dakika da beyazı, 12 dakika da tamamı pişer.

CEVİZ: Yapısı ile de beyne benzetilen ceviz, içeriğinde ki ya ve magnezyum sayesinde zihinsel fonksiyonların özelliğini geliştirme ve karnı tok tutma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda antioksidan özelliğine de sahiptir.

YULAF KEPEĞİ/EZMESİ: 150 gram yulaf 16.5 gram lif içerir. Yulafta bulunan çözünür lif, tek bileşenli beta-glukan, kan kolesterol düşürücü etkisi vardır.  Bu yüzden uzun ramazan günlerinde bizleri gün boyu tok tutacaktır aynı zamanda da kilo vermeyi kolaylaştıracaktır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yulafta ki proteinin süt, et ve yumurta kadar değerli olduğu ortaya konulmuştur. Barsak hareketlerini artırarak kabızlık problemine de çözüm olur.

YOĞURT:  Yüksek miktarda protein, kalsiyum, fosfor, iyot, flor ve çeşitli vitaminleri de içerir. Zengin bir karbonhidrat (laktoz), protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfor kaynağıdır. Sindirimi kolaydır.

SÜT:  Hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissedilmesine yardımcı olur, hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlar. 1 bardak yarım yağlı süt ortalama 5 saat boyunca tok tutar.

ÇİĞ BADEM: İyi bir protein ve lif kaynağı olduğu için uzun ramazan günlerinde karnı tok tutar. Demir ve tekli doymamış yağ içeren bademi sahur öğünlerinizde 15 adet tercih edebilirsiniz.

KEFİR: Doğal probiyotik olduğu için sindirim sistemi dostu bir besindir. Metabolizma hızını artırdığı için kilo verimine destek olur. Uykusuzluk problemi çekenler için de ideal bir besindir.

ELMA: Gün içinde aç kalmamak için triptofan aminoasidi fazla olan meyveler iştahı azaltır. Sahurda mutlaka tüketmelisiniz.

TARÇIN: İçerisinde bulunan prosiyanidin sayesinde güçlü bir antioksidandır. Kan şekerini düzenleyerek iştahı azaltır. Üzerinde yapılan çalışmaların sonucunda, tarçının özellikle şeker hastalarında kan şekeri dengeleyici bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Şeker hastasıysanız ve diyet yapıyorsanız hem daha uzun süre tok hissetmek hem de kan şekerini dengelemeye yardımcı olmak adına, günde yarım çay kaşığı kadar tarçın kullanabilirsiniz.

SÖĞÜŞ: Domates, salatalık, biber, maydanoz, dereotu  gibi yeşillikler yüksek posa yoğunlukları ile midede yer tutarak daha çabuk doymamıza yardımcı olurlar. Ayrıca zayıflama diyetlerinde görülebilecek bir sorun olan kabızlığın da çözümünde önem taşırlar.”

Leyla Alemdar-Memleket