Sâhib Ataoğulları ve Turgutoğulları Beylikleri Sempozyumu Afyon’da Yapılacak

Sâhib Ataoğulları ve Turgutoğulları Beylikleri Sempozyumu Afyon’da Yapılacak

Türk Tarih Kurumu (TTK) ile Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) öncülüğünde ve farklı üniversitelerin işbirliğinde yapılan Orta Anadolu ve Beylikler Sempozyumu’nun dördüncüsü bu yıl Afyon’da yapılacak.

Geçtiğimiz yıllarda değişik üniversiteler ile işbirliği içinde ve NEÜ öncülüğünde yapılan Uluslararası Orta Anadolu ve Beylikler Sempozyumu’nun bu yılki konusu Sâhib Ataoğulları ve Turgutoğulları Beylikleri dönemi olarak belirlendi.

“ARAŞTIRMA EKİBİ OLUŞTURULDU”

Sempozyum, NEÜ ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ortaklığında 24-26 Kasım 2017 tarihlerinde Afyon’da yapılacak. Bu yıl farklı olarak ilgili döneme ilişkin NEÜ Öğretim Üyesi ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı başkanlığında bir araştırma ekibi oluşturuldu. Üç aylık periyotlarla rapor hazırlayacak olan araştırma ekibinde NEÜ, Selçuk Üniversitesi ve AKÜ’den öğretim üyeleri yer alıyor.

sâhib-ataogullari-ve-turgutogullari-beylikleri-sempozyumu-afyon’da-yapilacak-(2).jpg

İlk toplantısını Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğünde yapan araştırma ekibi, döneme ilişkin araştırma konularını görüştü. Toplantıya sempozyumun yürütücülerinden NEÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Kaya, Necmettin Erbakan Üniversitesinden Prof. Dr. Caner Arabacı, Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Prof. Dr. Kemal Özcan, Prof. Dr. Ayşe Dudu Kuşçu, Doç. Dr. Bekir Biçer, Doç. Dr. Yasin Bulduklu, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir, Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Baysal, Araştırma Görevlileri A. Vahap Alıcı ve Cem Uncu katıldı. Selçuk Üniversitesinden ise Prof. Dr. Alaattin Aköz, Prof. Dr. Doğan Yörük, Doç. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen ve Yrd. Doç. Dr. Zehra Odabaşı toplantıda yer aldı. Toplantı sonunda Sahib Ataoğulları ve Turgutoğulları dönemi siyasi, toplumsal, sanatsal, mimari ve edebi eserleri ortaya çıkarmanın amaçlandığı açıklandı.

“KÜLTÜRÜMÜZ ÜZERİNDE ÖNEMLİ İZLERİ VAR”

Toplantıya başkanlık eden Prof. Dr. Caner Arabacı, dönemin aydınlatılmasının önemli olduğunu vurguladı. Arabacı: “Anadolu’da kurulan beyliklerin kültürümüz üzerinde önemli izleri olmuştur. Döneme ilişkin bu yıl yapılan dördüncü sempozyumda da Anadolu’nun iki önemli beyliği olan Sâhib Ataoğulları ve Turgutoğulları ayrıntılı olarak bilim insanlarınca ele alınacaktır. Hem ulusal hem de uluslararası alandan önemli bilim insanlarının katılacağı sempozyum ile birlikte bir de araştırma ekibi oluşturuldu. Değişik üniversitelerden arkadaşlar, dönemin dinamiklerine ve eserlerine ilişkin katkılar sunmaya çalışıyorlar. İnşallah hayırlı sonuçlara vesile olur. Hem araştırma ekibindeki arkadaşlarıma hem de sempozyumu organize eden ve sempozyuma katılan çalışmacılara şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Önümüzdeki günlerde Afyon’da çalışmalara başlayacak olan araştırma ekibinin TTK’ye araştırma sonuçlarını içeren ayrıntılı bir sonuç raporu da sunacağı ifade edildi. TTK ve NEÜ tarafından Beyşehir’de “Eşrefoğlu Beyliği” (11-13 Eylül 2014) ile başlayan sempozyumlar dizisinin ikincisi Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, NEÜ ve TTK işbirliğinde 23-25 Ekim’de Karaman’da “Karamanoğulları Beyliği” konusunda yapıldı. Üçüncüsü Çukurova Üniversitesi, NEÜ ve TTK ortaklığında Adana’da “Ramazanoğulları Beyliği” konusunda 3-5 Kasım 2016’da yapılmış olan uluslararası nitelikteki sempozyumların önümüzdeki yıl da başka bir beylik ile devam edeceği öğrenildi.Haber Merkezi