• BIST 98.314
  • Altın 144,066
  • Dolar 3,5732
  • Euro 3,9941
  • Konya 11 °C
  • Tankın içinden çıkan emniyet müdürüne istenen ceza belli oldu
  • İskandinav ülkelerinde oruç süresi 22 saati bulacak
  • Milyonlarca çalışana müjde! Yıllık izin uzuyor
  • Tankın içinden çıkan emniyet müdürüne istenen ceza belli oldu
  • İskandinav ülkelerinde oruç süresi 22 saati bulacak
  • Milyonlarca çalışana müjde! Yıllık izin uzuyor

Sağlıklı ve uzun yaşam için balık tüket

Ayşe Duran

Son zamanlarda giderek artan hazır ürün tüketimi sağlığımız için yeterli esansiyel yağ asitlerinden yoksun beslenmemize, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda başta Alzheimer olmak üzere,  kalp damar rahatsızlıkları tansiyon, görme bozuklukları, diyabet ve birçok hastalık faktörünü de peşinden sürüklemektedir.

 

Özellikle Konya halkının fazla hamur işi ve kırmızı et tüketimi balık tüketimini geri plana atmaktadır. Türkiye’ de balık tüketimi kişi başına 10 kg’dan bile az düşmektedir. Balık en iyi protein kaynaklarından bir tanesidir. Özellikle büyüme-gelişme çağında ki çocuklarda protein gereksinimini karşılamak için mutlaka haftada en az 2 gün buğulama, fırında ya da ızgara şeklinde balık tüketilmesi gerekmektedir.

 

Balık A, D vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Kemik gelişimi, ileri ki yaşlarda görme bozuklukları riskini haftada 2 gün balık tüketerek engelleyebilirsiniz. Haftada en az iki öğün yağlı balık yiyen erkeklerde, hiç yağlı balık yemeyen erkeklere oranla iki yıl sonra ölüm oranında yüzde 29 azalma olduğu rapor edilmiştir. Klinik çalışmalar haftada bir kez balık tüketiminin koroner kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 15 oranında düşürdüğünü göstermiştir (HE ve ark., 2004). American Heart Association, AHA’ya bağlı uzmanlar tarafından, sağlıklı yetişkin bir insanın kalp hastalıklarına karşı önleyici olması için haftada iki öğün balık tüketmesi gerektiği bildirilmiştir.Sağlık üzerindeki olumlu etkileri başlıca eikosapentaenoik asit (EPA; C20:5 n-3) ve dekosaheksaenoik asit (DHA; C22:6 n-3) gibi uzun zincirli çoklu doymamış omega-3 yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır.

 

Özellikle gebelerin son 3 ayında bebeklerinin göz ve beyin gelişimi için balık tüketmeleri gerekmektedir. Çocuğunuzun okulda başarılı olması için 0-5 yaş arası düzenli balık tüketmesi gerekir.

 

Kimlerin Balık Tüketimine Daha Çok İhtiyacı Vardır ?

Gebeliğin son 3 ayında

0-5 yaş arası çocuklarda

Koroner kalp riski olanlarda

Kolesterolü yüksek olanlarda

Unutkanlığı olanlarda

Troid hastası olanlarda

 

Unutmayın yaşınız her ne olursa olsun balık tüketin.

 

Balığın Taze Olduğunu Nasıl Anlarız?

Solungaçlarının kırmızı ve pembemsi olmasından

Gözlerinin parlak ve lekesiz oluşundan

Nahoş kokusunun olmamasından

Kaslarının sert ve esnek oluşundan (balığın üzerine parmağınızı bastırdığınız çukurluğun hemen düzelmesinden)

Pul ve yüzgeçlerinin diri oluşundan anlarız.

 

Türkiye jeopolitik bakımından 3 tarafı denizlerle çevrili, göl, gölet, baraj, akarsu bakımından oldukça bereketli topraklara sahip olmasına rağmen ülkemizde bu denli balık tüketimin az olması düşündürücü bir sonuç aslında. Lütfen önce sağlığınızı düşünün ve düşündürün, her yaş grubunda ki bireyin haftada mutlaka en az 2 kez balık tüketmesi gerekir. Sağlıklı yarınlara…

 

 

KOKUSU OLMAYAN BUĞULAMA BALIK

250 kalori

 

Malzemeler:

1 dilim somon balığı (150 gram)

1 adet kabak

5 adet arpacık soğanı

3 yaprak defneyaprağı

Top karabiber

2 adet orta boy domates

 

Yapılışı: Tavaya somon balığını koyun, üzerine defneyapraklarını,  domatesi ve kabakları yuvarlak yuvarlak kesip koyun. Kabağınızın kabuklarını soymayın. Kabukları temizlenmiş arpacık soğanları, top karabiberi de ekleyin. Ocağınızın en kısık ateşinde tavanızın kapağını kapatık pişirmeye bırakın. Arada bir alt üst ederek çevirin. Yaklaşık 25 dakika sonra servise hazırdır. Yanına bol roka salatası ve hafif bir çorba ile tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Özellikle somon balığı, protein, B grubu vitaminler, potasyum, demir, folik asit açısından zengindir. Yağlı bir balıktır bu nedenle içeriğindeki omega 3 miktarı yüksektir.

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim