• BIST 89.270
  • Altın 146,969
  • Dolar 3,6543
  • Euro 3,9297
  • Konya 11 °C
  • Galatasaray FETÖ'cülerden temizlenmeli
  • Bugün seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır?
  • Selin Sayek Böke koalisyonları öve öve bitiremedi
  • Galatasaray FETÖ'cülerden temizlenmeli
  • Bugün seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır?
  • Selin Sayek Böke koalisyonları öve öve bitiremedi

Sağlıklı beslenme önerileri

Ayşe Duran

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

 

  • Özellikle üniversite döneminde ailesinden ayrı, farklı şehirlerde okuyan öğrencilerde ciddi beslenme problemleri ortaya çıkar. Bunlardan en önemli etken, düzenli aile hayatından sıyrılıp farklı bir şehirde kendi düzenine alışmaya çalışmak ve buna bağlı olarak düzenli aile yemeklerinden sonra daha çok fast-food tarzı yiyeceklere yönelmek gelir.
  • Genel olarak beslenme düzeni maddi durumda göz önünde bulundurularak abur cubur ya da fast food tarzı sağlıksız gıdalara doğru yönelir, beslenme sadece karın doyurmak amaçlı olunca yetersiz ve düzensiz beslenmeye bağlı olarak aşırı kilo ya da çok zayıf sağlıksız bireyler ortaya çıkar.
  • Sağlıksız beslenmeye bağlı olarak öğrencilerde vitamin-mineral eksiklikleri de ortaya çıkabilir. Özellikle B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak derslere konsantrasyon azalır, ezberleme gücü zayıflar.
  • Pizza, hamburger, pilav, makarna gibi tek tip beslenmelere yönelince kilo problemleri yine kendini gösterir.

 

Üniversite Öğrencilerine Pratik, Sağlıklı, Düşük Maliyetli Tiyolar:

 

  • Öğrenciler not tutmayı sever diyerek, öncelikle beslenme günlüğü tutmalısınız. Arkadaşlarınızın ikramlarına hayır diyemeyip gün içerisinde neler tükettiğinizin önce farkına varmalısınız.
  • Aşırı karbonhidrat tüketiminden uzak durun. Pilav, makarna, pizza vs.
  • Okulda yemekleriniz menü şeklinde çıkıyorsa, daha çok ızgara köfte, tavuk, balık tercih edin. Yanına 1 kâse çorba ya da 1 dilim ekmek ve salata eşliğinde güzel bir menü olur.
  • Eğer yurtta kalıyorsanız akşam yemeğinizde tahıllı ekmek arasına yağı süzülmüş ya da light ton balıklı ya da beyaz peynirli bir sandvich tercih edebilirsiniz.
  • Arkadaşlarınızla birlikte dışarıda iseniz, ekmek arası ızgara ya da peynirli bir gözleme tercih edebilirsiniz. Yanına 1 su bardağı ayran ve salatada ekleyin.
  • Beyaz un ve şekerden uzak durun. Artık okullarda kepekli ya da tahıllı ekmekler var. Kaldığınız yurt ya da öğrenci evinize de tam buğday ekmeği almaya özen gösterin.
  • Sabah kahvaltınızı mutlaka yapın. Kahvaltınızda yumurta, peynir, süt gibi proteinden yüksek besinlerin olmasına dikkat edin.
  • Gün içerisinde 3 fincandan fazla kahve tüketmemeye özen gösterin. Özellikle sınav gecelerinde meyveyi posası ile birlikte tüketin. Taze sıkılmış meyve suyu tüketiminde aşırıya kaçmayın.
  • Asitli içeceklerin tüketimine mutlaka dikkat edin. Bunun yerine günde 1-2 şişe sade maden suyu ya da günde 1 meyveli maden suyu tercih edebilirsiniz.
  • Öğrenci evinde kalıyorsanız mutlaka öğünlerinizde çorbanız olsun. Hazır çorbalar yerine pratik tarhana ya da şehriye çorbaları yapabilirsiniz. Hazır dondurulmuş köfte, tavuk, patates gibi gıdalardan uzak durun. Makarna yapacaksanız, 1 küçük kâse tüketin. Makarnanızı peynirli ya da az yağlı kıyma soslu yapabilirsiniz. Tek başına makarna tükettiğinizde kilo artışını tetikler. Çünkü 1 küçük kâse makarna size doygunluk hissi vermez. Onun için makarnanızın içerisine mutlaka peynir ya da kıyma eklemenizi tavsiye ederim. Bulgur pilavı yaparken içerisine haşlanmış yeşil mercimek ekleyin. Daha doyurucu ve sağlıklı olur. Öğünlerinizde cacık tüketebilirsiniz.
  • Aralarda çok acıktığınızda abur cubur yemek yerine, yeşillik, havuç, salatalık atıştırmayı alışkanlık haline getirin.
  • Özellikle sınav döneminde yağlı tohumlardan ceviz, badem, yer fıstığı tüketin. Günlük tüketim 1 avuç içini geçmemesine dikkat edin.
  • Patates kızartması, yağlı vb. gibi gıdalardan uzak durun.
  • Ketçap, mayonezden uzak durun. Onun yerine yoğurt veya cacık tüketin. 

 

 

Malzemeler:

  • 250 gram kıyma
  • 3 dilim ekmek içi
  • Baharat
  • Maydanoz

 

Yapılışı: Malzemeleri iyice yoğurun elips şeklinde köfteler haline getirin. Isıtılmış tost makinesinde köfteleri yağ eklemeden kızartın.

 

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kepekli makarna
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 dilim beyaz peynir
  • Kuru nane
  • Dereotu

 

Yapılışı: Kaynamış suya makarnayı ve beraberinde diğer malzemeleri koyun. 15 dk pişirin. Makarnayı süzdükten sonra servis tabağına alın. Kuru nane ve dereotu ile süsleyin.

 

Öğrenci Menüsü

  • 3 adet köfte
  • Peynirli makarna
  • Bol salata ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı)
  • 1 su bardağı ayran
  • Afiyet olsun…
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim