Sağlık Hizmeti Ayaklarına Geliyor

Sağlık Hizmeti Ayaklarına Geliyor

Türkiye'de 13 yıl öncesine kadar hastanelerdeki kuyruklar nedeniyle sağlık hizmetlerine ulaşamayan hastalara yıllardan beri bu hizmet evlerine kadar geliyor- İzmir'de evde sağlık hizmeti alan 5 bin 862 kişiye düzenli olarak giden sağlık ekipleri, bir zama

İZMİR (AA) - RAMAZAN ERCAN - Bir dönem hastanelerdeki kuyruklar nedeniyle sağlık hizmetlerine ulaşamayan hastalara yıllardan beri bu hizmet evlerinde veriliyor.

İzmir'de, evde sağlık hizmeti alan 5 bin 862 kişiye düzenli olarak giden sağlık ekipleri, bir zamanlar hastanelerde bile almakta zorlanılan tedavileri evde yapıyor.

Evde sağlık hizmeti alan hastalardan kan hastası 54 yaşındaki Meryem Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 yıldır kanında parçalanmanın olduğunu, epilepsi atağı geçirdiğini, alerjik astım, tansiyon gibi çeşitli hastalıklarının bulunduğunu anlattı.

Geçmişte hastanelerde büyük zorluk yaşadıklarını, ilaç kuyrukları olduğunu dile getiren Çalı, şöyle konuştu:

"Eskiden sağlık hizmetlerine ulaşmak çok zordu. Paran varsa imkanlarınla bazı şeyleri yapardın. Şimdi çok güzel. Hastanede bile tedavi olamazken şimdi ambulans bizi evimizden alıyor evimize bırakıyor. Evde muayene ediliyoruz. Eskiden bunu hayal edemezdik. Hiç zorluk çekmiyoruz. Düzenli olarak tedavimiz takip ediliyor. Ancak bu kadar olur. Hatta geçenlerde ilaçlarımızın raporu bitmiş biz unutmuşuz. Doktor bey, hemşire hanım geldi muayeneden sonra raporların gününün dolduğunu söylediler, kan aldılar, raporumuz verildi. Devletin bunları yapması çok güzel bir şey. İlaç almak kolay. Allah emeği geçenlerden razı olsun."

Kısmi felç geçiren 79 yaşındaki Mustafa Narin'in eşi Neriman Narin ise "Eşim hastaneye gidemiyor evde tedavimiz yapılıyor. Allah devletten razı olsun" diye konuştu.

-İzmir'de 5 bin 862 hastaya evde bakım

İzmir Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu ise Sağlık Bakanlığının 2010'dan bu yana 81 ilde evde sağlık hizmeti verdiğini belirtti. İzmir'de 5 bin 862 hastanın şu anda bu hizmetten faydalandığını dile getiren İzzettinoğlu, bu kişilere 61 bin 76 ziyaret gerçekleştirildiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığının hizmetleri evlere kadar taşıdığını dile getiren İzzettinoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Yerine göre yaşlı, yerine göre kronik hastalığı olup yatalak olan, hastaneye gidemeyen hastalara bu hizmeti veriyoruz. Dünya değişiyor, hastalıklar değişiyor. Türkiye'deki yaşam süresi de uzuyor. Ortalama yaşam süremiz 76,4 yıl. Bununla birlikte kronik hastalıklarda da artış görülüyor. Yaşlılık ve yaşlılığa bağlı hastalıklarımız daha ön planda olduğu için Sağlık Bakanlığı da bu değişen dünyaya, hastalıklara karşı vatandaşlarımıza bu hizmetleri sunuyor. Hastalara evlerinde muayene, tıbbi bakım, tahlil gibi çeşitli hizmetler sunuyoruz. Bu hizmetleri daha ileri seviyelere taşıyacağız."

Sağlık Hizmeti Ayaklarına Geliyor

Sağlık Hizmeti Ayaklarına Geliyor

Kaynak:Haber Kaynağı