"Sağlık çalışanına şiddet" tatbikatı

"Sağlık çalışanına şiddet" tatbikatı

Van'da hastanede sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziki saldırı tatbikatı yapıldı

VAN (AA) - Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, "sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziki saldırı" tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, tüm dünyada çeşitli acil durumları ilgili hastane personeline iletebilmek için kullanılan "beyaz kod" ve "mavi kod" uyarı sistemi tatbikatı yapıldı.

Önceden belirlenen senaryoya göre gerçekleştirilen tatbikatta, hastanede yatan bir hastanın yakını, serum verilen hastasının rahatsızlanması üzerine hemşirelere hastasına bakması yönünde talepte bulundu. Hemşirenin, birazdan yardımcı olunacağını söylemesi karşısında ikna olmayan hasta yakını, görevli personele bağırmaya başladı. Bir diğer görevli personelin, hasta yakınına sakin olması gerektiğini, kendisinin hastaya yardımcı olacağını belirtmesine rağmen yine ikna olmayan hasta yakını, sözlü saldırısının ardından görevli personeli tartaklamaya başladı.

Bunun üzerine odada bulunan diğer personel, dahili telefondan "1111" yani sözlü ya da fiziki saldırı sırasında kullanılan beyaz kodu tuşladı ve telefonu kapattı. Acil çağrıyı alan özel güvenlik personelleri ivedilikle olay yerine gelerek hasta yakınını gözaltına aldı.

- Muayene sırasında fenalaşan hastaya müdahale

Hastanede gerçekleştirilen ikinci senaryoda ise doktora muayene olmak için sıra bekleyen bir hasta baygınlık geçirdi. Operasyon şefi hemen masadaki telefondan acil müdahale gerektiren bir solunum veya kalp yetmezliği gibi durumlarda kullanılan mavi kod yani "2222" tuşlarına basarak telefonu kapattı.

Mavi kod çağrısını alan sağlık personelleri olay yerine ivedilikle intikal ederek bayılan personele tıbbi müdahalede bulundu. Hasta sedye yardımıyla acil servise alındı ve gerekli müdahale orada devam etti.

Gerçeğini aratmayan tatbikatta hasta personelleri görev aldı.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi Doç. Dr. Sevdegül Kardaş, tatbikat sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, hastalara daha iyi hizmet vermek için çalıştıklarını söyledi.

Bu tür tatbikatları sık sık yaptıklarını belirten Karadaş, hastalara hızlı bir şekilde müdahale etmek için personellerini eğittiklerini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :