Sağlık Alanında Türkiye Pakistan Kardeşliği

Sağlık Alanında Türkiye Pakistan Kardeşliği

Ayrı coğrafyalarda yer almalarına karşın İslam dünyasında kalbi birlikte atan, birlikte üzülüp birlikte sevinen iki ülke olan Türkiye ve Pakistan arasındaki işbirliği her alanda artarak devam ediyor

Sağlık alanında yapılan çalışmaları incelemek üzere Türkiye’de bulunan Pakistan heyeti Konya’daki sağlık tesislerinde incelemelerde bulundu. İl merkezi ve ilçelerde bulunan sağlık tesislerine gerçekleştirilen ziyaretlerin ardından Konya Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine geçen, Pakistan Sağlık Bakanlığı Pencap Eyaleti Müsteşar Yardımcısı Zahir Abbas Malik’in başkanlığındaki heyete, Sağlık Bakanlığı Basın Müşaviri Dr. Selahattin Şahin, Konya İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr. Hasan Küçükkendirci, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Mehmet Koç ve sağlık yöneticileri eşlik etti.

Sağlık Bakanlığı Müşaviri Dr. Selahattin Şahin, Türkiye’nin sağlık alanında yakalamış olduğu başarının tüm dünya ülkeleri tarafından dikkatle takip edildiğini belirtti. İki ülke arasında yapılan protokoller neticesinde Pakistan’dan gelen heyete sağlık alanında danışmanlık hizmeti sunduğunu söyleyen Şahin, “ Türkiye- Pakistan Sağlık Haftası nedeni ile Pakistan’ın Muzaffargarh şehrinde bulunan Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi’nde de şu anda 12 doktorumuz görevini sürdürmekte ve ameliyatlar gerçekleştirmektedir. Pakistan ile ikili ilişkilerimiz her geçen gün daha da kuvvetlenmektedir. Pakistan’da, Türk olduğumuzu söylediğimizde bütün kapılar sonuna kadar açılmaktadır” şeklinde konuştu.

Pakistan Sağlık Bakanlığı Pencap Eyaleti Müsteşar Yardımcısı Zahir Abbas Malik’te, Türkiye’de bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında Türkiye- Pakistan kardeşliğinin her konuda devam etmesinin önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de bulundukları süre içerisinde kendilerini yabancı gibi hissetmediklerinin altını çizen Malik, “ Türkiye’yi bizler kendi vatanımız gibi görüyor ve sizlerin başarıları ile bizlerde gururlanıyoruz. Başbakanımız Navaz Şerif ve sağlık bakanımız adına bizlere göstermiş olduğunuz samimiyet ve dostluk nedeni ile hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Konya’da bulunan tüm sağlık tesislerini yerinde inceleme fırsatı bulduklarını ve Türkiye’de uygulanmakta olan sağlık sisteminden son derece etkilendiklerini de vurgulayan Malik, “Ülkenizde çok güzel bir sağlık modeli uygulamaktasınız. İnşallah bizlerde kendi ülkemizde bu modeli uygulayarak vatandaşlarımıza sizler gibi sağlık hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Burada bulunduğumuz süre içerisinde çok güzel tecrübeler edindik” dedi.

Konya’nın, Sağlıkta Dönüşüm programını en iyi uygulayan illerden bir tanesi olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr. Hasan Küçükkendirci, ”Konya olarak, son 15 yıla baktığımızda gerek sağlık yatırımları, gerekse sağlık hizmetleri açısından oldukça iyi bir yerde olduğumuz tartışılmaz. Bundan dolayı da Sağlık Bakanlığı saha koordinatörleri aracılığı ile birçok ülkeden ziyaretçiler almaktayız. Sağlıkta Dönüşüm Programı, sağlıkta reform yapmak isteyen ülkeler tarafından takip ediliyor. Bu bağlamda Pakistan’dan gelen ziyaretçilerimiz, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde yapılan çalışmaları, Birinci basamakta aile hekimliği uygulamalarını, 2. Basamak hastanecilik hizmetlerini ve 3. Basamak Tıp Fakültelerini gezerek, Konya’da yapılan çalışmaları, sağlık sistemimizi inceliyorlar. Ülkemizde uygulanan sistemi Pakistan’ın, Pencap eyaletinde uygulamak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Konya’nın sağlık göstergeleri açısından bütün verilerinin olumlu anlamda, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Mehmet Koç, “İlimizde, sağlık hizmetleri son derece başarılı bir şekilde verilmektedir. Anne ölümleri, bebek ölümleri, sezaryen oranları hep iyi seviyelerde bulunmaktadır. Bu nedenle Pakistan’dan gelen heyeti,  sağlık hizmetlerinde yakalanan başarının ve verilen hizmetlerin yerinde tespiti açısından misafir etmekten mutlu olduk” dedi.

Ekonomik gelişmişlik seviyeleri Türkiye’den daha iyi durumda olan pek çok ülkenin dahi ülkemizde sunulan sağlık hizmetine hayranlık duyarak baktıklarını da vurgulayan Prof. Dr. Koç, “Sağlıkta Türkiye marka olmayı başarmıştır. Ülkemizde verilen sağlık hizmetine dünya ülkeleri gıpta ederek bakmaya başlamışlardır” şeklinde konuştu.

saglik-alaninda-turkiye--pakistan-kardesligi-(2).jpg