Sadrazam yadigarı 507 yıllık camide ramazan

Sadrazam yadigarı 507 yıllık camide ramazan

Yalova'da dönemin sadrazamlarından Hersekzade Ahmed Paşa'nın 1508 yılında inşa ettirdiği ve aynı adla anılan cami, ramazan ayında özellikle vakit namazları ve mukabelelerde yoğun ilgi görüyor- Kültür ve Turizm Müdürü Karatekin:- "Tabii özellikle bölgede y

YALOVA (AA) - Yalova'nın Altınova ilçesinde, dönemin sadrazamlarından Hersekzade Ahmed Paşa'nın 1508 yılında inşa ettirdiği ve aynı adla anılan cami, ramazan ayında özellikle vakit namazları ve mukabelelerde yoğun ilgi görüyor.

Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki bu tarihi caminin, Sultan İkinci Bayezid döneminde Hersekzade Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilen külliyenin bir bölümü olduğunu söyledi.

Evliya Çelebi'nin, Seyahatname'sinde bu camiye ilişkin bilgi verdiğini anlatan Karatekin, şöyle konuştu:

"Seyahatname'de belirtildiği üzere, Hersekzade Ahmed Paşa, kaza gelirlerinden 700 hanelik bir kasaba inşa ettirmiş. Bunun içinde mektebi, medresesi, camisi, imarethanesi ve hanıyla bir külliye yaptırmış. Bu cami de o külliyenin kalıntılardan günümüze gelen bir örnektir. Bu cami 18'inci yüzyılda yaşanan büyük İstanbul depreminde harap olmuş ve daha sonra onarılmış. 1950'li yıllarda bir onarımdan daha geçirilmiş ancak bir süre ibadete kapalı kalmış. 2008'de ise Yalova Valiliğinin hazırladığı proje kapsamında eski şekline uygun olarak kubbesi ve diğer kısımları restore edilip kullanılır hale getirildi."

Karatekin, restorasyon sonrası caminin gerek ilçe halkı gerekse turistlerden ilgi gördüğünü dile getirdi.

Ramazanda vakit namazları ve mukabelelerin kalabalık cemaatler halinde kılındığına değinen Karatekin, "Tabii özellikle bölgede yapılan Körfez Geçiş Köprüsü münasebetiyle yoğun bir nüfus yani çalışan kesimi burada mevcut. Dolayısıyla Hersekzade Ahmed Paşa Camii normal zamanlara göre daha fazla ilgi görüyor" ifadesini kullandı.

Camide vekaleten imam hatiplik yapan Seyithan Değirmenci de caminin doluluğundan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Tarihi bir camide namaz kıldırmanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade eden Değirmenci, "Buralarda padişahların, ulemalarının namaz kıldırdığını, kıldığını, bu saflarda durduğunu düşünmek de bizlere ayrı bir lezzet, ayrı bir huşu katıyor. Ayrıca ramazanda cemaatimiz tarihi camilere daha fazla akın ediyor hatta grup halinde bu camileri geziyorlar" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı