Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Sadece KOSGEB mi?

KOSGEB’in son zamanlarda yeni iş kuranlara açtığı krediler günlerdir her kesin gündemine oturdu. Bu krediyi alamayan bir çok insan bunun üzüntüsünü bir hayli yaşadı. Fakat, sadece kredi veren kurum KOSGEB değil ki. Bunların yanında Kalkınma Bakanlığı bünyesinde bir çok kurum destek ve  hibe kredisi veriyor zaten. TÜBİTAK olsun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’da önerilen projeleri değerlendirip gerekli desteği sunuyor. Bunun için yapılması gereken sadece güzel bir fikir ve hazırlanmış proje olması gerekiyor. Masala bunlardan en güzeli TÜBİTAK’ın destek projeleri. Bunlardan sadece birini anlatmak istiyorum. Bu seçenekler arasında bulunan ‘Bireysel Genç Girişim Programı (BİGG), hem beyin göçünü azalmak hem de teknolojik yenilikçi iş kurmak isteyen yerli yatırımcıları kaçırmamak için 150 bin lira destek sağlıyor. Üniversite lisans programından mezun olan gençler için hazırlanan bu proje bilim ve teknolojik firmaların oluşmasına alt yapı hazırlıyor. BİGG ile asıl amaçlanan; gençlerin nitelikli fikirlerini hayata geçirip pazara sunduktan sonra uluslararası rekabeti artıracak firmaların oluşumu sağlamak. Bu program yenilikçi iş fikirlerinin ticari ürüne, sürece ve hizmete dönüştürülmesine yönelik üç aşamadan oluşuyor. Program sadece 150 bin lira destek vermekle kalmıyor; genç girişimcilere, girişimcilik derslerinin yanında, sanayicilik deneyimi olan rehberlerle ticari ve idari konularda da kurs veriliyor. Gelecek yıllarda güçlü bir ülke konumuna gelinmesi için hazırlanan BİGG, kurs aşaması geçtikten sonra projenin gerçekleşmesi için ikinci aşamada hibe parasını vererek şirketin kurulmasını sağlıyor. Bu iki aşamadan sonra girişimciyle beraber hareket eden TÜBİTAK, yapılan projelere Ar-Ge destekleri vererek şirketin büyümesi için de gerekli adımı atıyor. BİGG için Türkiye genelinde başvurulan bin 354 iş fikrinden, 551’i iş planına dahil edildi. Üçüncü aşamadan yararlanan 220 proje ise gerekli Ar-Ge destekleriyle halen istenilen sonuçlar alınmaya çalışılıyor. Bunların yanında TÜBİTAK’ta bir çok destek projeleri var.

Geçtiğimiz günlerde Konya’ya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Selçuk Üniversitesi öğrencileriyle buluştu. Bu buluşmada Bakan, gençlere ciddi öneriler sundu. Bunlardan en büyüğü ve dikkat çekine de ‘gençlerin cesaretli olması’ konusunda oldu. Bakan Müezzinoğlu, gençlerin cesur olmasının isteyerek girişimci olunması istedi. Sadece bakan değil, birçok siyasi büyükler gençlerin atılım ve girişim yapması için telkinde bulunuyorlar. Peki, bunu neden yapıyorlar?

Çünkü ülkemizin gerçekten kalkınmaya ihtiyacı, dışa bağımlı olmaktan kurtulması lazım. Değişen, büyüyen, gelişen dünyaya ayak uydurmak için sadece bir alanda değil her alanda girişim yapıp üretmemiz gerekiyor. Bunun için devletin kurumları kolları çoktan sıvadı. Eğer ciddi ciddi üretmek, bir iş yapmak istiyorsak sadece KOSGEB’in verdiği destek kredilerine bel bağlamak olmaz. Gözümüzü açık, elimizi çabuk tutmamız gereken bir zamanda sadece KOSGEB’in verdiği bu krediler yetersiz ve dar kalır. Hangi alanda bir iş yapmak isteyen varsa, o alanla ilgili kurumlara baş vursun. Eğer biri ‘Bir fikrim var’ diyorsa, kimse onu yalnız bırakmıyor. Ülke olarak kalkınıyorsak SADECE KOSGEB DEĞİL, herkes ayağa kalmış durumda ve projesi olan birilerini arıyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum