Prof. Dr. Ali Akpınar

Prof. Dr. Ali Akpınar

Sadaka ile tedavi olmak!

UNUTULAN SÜNNETLERDEN:

Sadaka ile tedavi olmak!

Hastalık, insan içindir. Hastalık, çoğumuz için, sağlığımızın kıymetini bilmeyip tedbirlerimizi almamamızın sonucu olarak başımıza gelir. İslam, acıkmadan yememek ve doymadan sofradan kalkmak, az yeme-az uyuma, helal, hoş ve temiz olan gıdalarla beslenmek gibi sağlıklı beslenme ile ölçüler koyarak koruyucu hekimlik üzerinde ısrarla durur.

Kimimiz için ise hastalık, bir sınav aracıdır. Hastalıklarla sınanırız. Başımıza gelenlere sabredersek Allah katındaki derecemiz artar, sevap kazanırız. Ve hastalıklar, sağlığımızın kıymetini bilmeyi sağlar, bizi olgunlaştırır ve en önemlisi fâni olduğumuzu bize hatırlatarak ölüm sonrası hayata hazırlar.

Hastalıklardan kurtulmak için tedavi olmak İslam’ın emridir. Tedavi için gerekli yollara başvurmak kadere rızaya aykırı değildir. Bu konuda Peygamberimiz şöyle buyurur:

“Tedavi olunuz, ey Allah'ın kulları! Zira Allah Teâla hazretleri koyduğu her hastalığa şifa da koymuştur, bundan sadece ihtiyarlık hariçtir/onun tedavisi yoktur."[1]

Tedavi olmak için doktor doktor koşarız, pek çok masraflar ederiz. Ancak bu konuda yapmamız gereken çok önemli bir Nebevî tavsiye daha vardır ki onu çoğu zaman unuturuz. O da dua etmek ve sadaka vermektir.

Hastahane girişinde muayene ücreti yatırır gibi, gerekli resmî işlemler gibi, tedavi öncesi yahut tedavi süreci içerisinde gücümüz nisbetinde infakta bulunmak, bir yoksulu görmek ve tasaddukta bulunmak. Ondan sonra bir adı da eş-Şâfi’/ Şifa kaynağı olan Yüce Yaratıcıdan şifa dilemek.

Elbette şifa arzusu ile yapacağımız tasadduk ve dualarımız, tedavi yollarına başvurmaya engel olmamalıdır. Zaten tedavi olunuz, Allah her hastalığın şifasını da yaratmıştır buyuran Peygamber, hastalık sebebiyle tasadduk ve duayı emrederken şöyle buyuruyor:

Hastalıklarınızı, sadaka ile tedavi ediniz. Bela ve musibet dalgalarını dua ve niyazla karşılayınız.

Evet, yakalandığımız hastalık sebebiyle infakta bulunmak, Yüce Allah’ın yardımını hak etmeye, yardım edeceğimiz yoksul kardeşimizin duasını almaya vesile olacaktır. Bela ve musibetler karşısında yapacağımız içten dualar ise Yüce Rabbimizi hatırlamamıza, O’nunla iletişim kurarak manen rahatlamamıza vesile olacaktır. Bu da hastalar için bir çeşit moral tedavisidir.

Eskiler ne güzel söylemişlerdir: Az sadaka, çok bela def eder diye.

Sağlıcakla kalınız.

[1] İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte Tercüme ve Şerhi,  17/438.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.