(Saat 19.30'a kadar ambargoludur)"Yeni Türkiye Yolunda"

(Saat 19.30'a kadar ambargoludur)
"Yeni Türkiye Yolunda"

Başbakan Davutoğlu: (2)

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı söz konusu olduğunda, hiçbir dini, mezhebi, etnik ayrım söz konusu olamaz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bir tarağın dişleri gibi, birbirine eşit ve omuz omuzadır" dedi.

Davutoğlu, televizyonlarda yayınlanan "Yeni Türkiye Yolunda" adlı ulusa sesleniş konuşmasında, Şubat ayındaki çalışmaları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Bu hafta içinde tarımda dünyada yine bir ilk niteliğinde, devrim mahiyetinde bir projeye imza attıklarını belirten Davutoğlu, tarım sektörü entegre yönetim bilgi sistemi, kısa adıyla TARSEY'i devreye soktuklarını söyledi.

Bununla ilk defa bir ülkenin dünyadaki bütün tarım bilgilerini tek bir sistem içinde topladığını ve bu sistemle tarımı en etkin şekilde yönetme kapasitesi kazandığını dile getiren Davutoğlu, birçok dost ülkenin tarım bakanının da katıldığı törende bu özellikleriyle yeni sistemin halka ve dünyaya tanıtıldığını anlattı.

Başbakan Davutoğlu, "Bu yolla yapacağımız ürün planlaması, tarım planlaması, havza planlamalarının alandaki yetkinliğini kontrol etme imkanına sahip olacağız. 10 bin ziraat mühendisi, alandan bilgileri doğrudan aktaracak ve sistem içinde her an Türkiye'nin bütün tarım alanlarındaki üretim şartlarını görme imkanına sahip olacağız. Çiftçilerimiz ise artık e-devlet uygulamasıyla tanışacak ve bürokratik işlemler doğrudan bu sistem üzerinden yapılarak müracaatlar, tahsisler, bütün ödemeler, prim destekleri de yine bu sistemle koordine edilecek" diye konuştu.

Türkiye'nin ilklerin ülkesi olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Türkiye öncü ülkedir, Türkiye ar-ge konusunda artık hamle yapan bir ülkedir. Bu konuda emeği geçen bütün görevlilerimize bir kez daha teşekkür ediyor, çiftçilerimize hayırlı olsun diyorum" dedi. 

Başbakan Davutoğlu, ayrıca, bugün tarım desteklerinin 2 milyar Türk liralık kısmının çiftçilerin önünde olduğunu belirterek, hayırlı, bereketli olmasını diledi.

- "Buluşmalara devam ettik"

Bu ay içinde, geçen aylarda olduğu gibi vatandaşlarla ve değişik kesimlerle buluşmalara devam ettiklerini hatırlatan Davutoğlu, 11 Şubat günü gayrimüslim kanaat önderleriyle bir araya geldiklerini, gayrimüslim vakıfların, derneklerin temsilcileriyle yaklaşık 5 saat süren bir toplantıda ülkeyle ilgili genel meseleleri ve bu vakıfların, derneklerin sorunlarını tek tek ele aldıklarını anlattı.

Davutoğlu, "Bir kez daha ifade ediyorum, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı söz konusu olduğunda hiçbir dini, mezhebi, etnik ayrım söz konusu olamaz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bir tarağın dişleri gibi birbirine eşit ve omuz omuzadır. Bu toplantıya katılan gayrimüslim kanaat önderlerine de teşekkür ediyorum. Son yıllarda sağlanan dini özgürlükler ortamından ve bu cemaatlere sağlanan imkânlardan büyük bir sitayişle bahsettiler ve kadirşinaslıklarını gösterdiler" ifadelerini kullandı.

Yerel medya temsilcileriyle de 19 Şubat'ta bir araya geldiğini, bu buluşmanın da kendisini çok memnun ettiğini belirten Davutğlu, şunları söyledi:

"Ulusal medya hepimizin yakından takip etmesi bakımından daha çok bilinir, maruftur eski tabirle. Yerel medya ise toplumun kılcal damarlarına kadar ulaşan, belki daha az görünen ama daha fazla etkili olan çok geniş bir kanaat önderi camiasıdır. O programda 100'ü aşkın kanala aynı anda bağlanıp düşüncelerimi Anadolu'nun ve Trakya'nın her köşesindeki yerel medyayı izleyen vatandaşlarımıza iletme imkanı buldum. Yerel medya temsilcilerine de tekrar teşekkür ediyorum. Yerel ve yerli medya aslında düşünce özgürlüğünün de ortak aklın üretilmesinin de en önemli araçları olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim."

- "Birçok açılışlar yaptık"

Geçen ay içinde yurt içi seyahatlerine devam ettiğini, Afyon, Denizli, Kastamonu, Sakarya, Kocaeli, Sivas, Ordu, Giresun ve Antalya'ya ziyarette bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, birçok açılışlar yaptıklarını, toplantılarda sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiklerini belirtti.

Bunlardan sadece birini zikreden Davutoğlu, Antalya'da 365 milyon lira değerinde 152 tesisi hizmete açtıklarını, bütün vatandaşlarla bundan sonra da kucaklaşmaya devam edeceğini bildirdi.

Yurt dışı temaslarının da aksamadığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'de hiçbir şeyi eksik, yarım bırakamazsınız. İçeriye yoğunlaşıp, dışarıyı ihmal ederseniz dünya gündeminden düşerseniz, dışarıya yoğunlaşıp içerdeki gelişmeleri ihmal ederseniz, Türkiye'de etkin bir yönetim sağlama imkanınız kalmaz" dedi.

Şubat ayında Pakistan ve Macaristan'da yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyleri toplantısı yaptıklarını hatırlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Pakistan bizim can kardeşimizdir, İstiklal Harbinde bize verdikleri desteği hiç unutmadık. Ne zaman Türkiye'nin başı derde girse Pakistan, ne zaman Pakistan'ın başı derde girse Türkiye daha hiçbir talep olmadan devreye girer ve gereğini yapar.

Aynı şekilde Macaristan'la da çok köklü ilişkilerimiz var, tarihi derinliğe haiz ilişkilerimiz var. Orta Avrupa'nın bu önemli ülkesiyle de son derece önemli anlaşmalara imza attık ve Avrupa siyasetinde Türkiye'yle Macaristan'ın beraber hareket etmesi konusunda da prensip kararına vardık. Yine Macaristan'da biraz önce de zikrettiğim gibi Gül Baba Türbesini, Galiçya şehitlerini ziyaret edip, huzurlarında divana durdum.

Yurt dışından misafirlerimiz oldu, Irak Kürt Bölgesel Yönetim Başkanı Neçirvan Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi Türkiye'ye geldiler, dost ve kardeş Irak'taki gelişmeleri onlarla istişare imkanı buldum. Ayrıca Irak Başbakanı Sayın Abadi'yle bir telefon görüşmesinde de Irak'ın birliği, beraberliği için nelerin yapılabileceğini istişare etme imkanı da elde ettim."

Başbakan Davutoğlu, ilerleyen günlerde yurt dışı seyahatlerinin süreceğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Önümüzdeki hafta Pazartesi günü Portekiz'e giderek orada da yüksek düzeyli işbirliği konseyi toplantısı yapacağım. Oradan New York'a geçeceğim, New York'ta Türkiye'ye bir yatırım ülkesi olarak bakmalarını teşvik etmek üzere uluslararası yatırımcılarla buluşacağım. Uluslararası yatırımcılara Türkiye'deki ekonomik gelişmeyi, siyasi istikrarı anlatarak, yükselen Türk ekonomisinin daha da cazibeli bir yatırım ülkesi haline gelmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşeceğim ve Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna da hitap edeceğim."

(Sürecek) 

 

Kaynak:Haber Kaynağı