S-400'de tüm partiler tek ses oldu! CHP-HDP hariç!

S-400'de tüm partiler tek ses oldu! CHP-HDP hariç!

MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Yeniden Refah Partisi, Vatan Partisi'nin destek verdiği S-400 satın alımınaCHP ve HDP karşı çıktı

Irak, İran, Suriye gibi gerilimin sürekli yüksek olduğu ülkelere sınırı olan, aynı zamanda jeopolitik konumu nedeniyle ele geçirilmek istenen ve bu nedenle birçok Emperyalist darbe atlatan Türkiye, hava savunma sistemi gereksinimi için Rusya ile anlaştı. Yerli sistemini üretene kadar, kısa vadede en kârlı şekilde hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamaya çalışan Türkiye, iç ve dış birçok engelle karşılaştı. Başta 15 Temmuz ve ekonomik darbe girişimi olmak üzere, çeşitli yollarla Türkiye’ye diz çöktürmek isteyen ABD’nin karşı çıktığı projeye, aynı zamanda yerli süsü verilmiş bazı siyasi partiler de köstek oldu.

MHP, Yeniden Refah Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi gibi muhalefet partilerinin destek verdiği S-400 satın alımına, iki parti karşı çıkarak saflarını açık açık belli etti. Hiçbir konuda yerli ve milli tutum sergileyemeyen CHP ve HDP, S-400 Hava Savunma Sistemi’nin satın alımının durdurulmasını istedi.

 

TÜRKİYE VAZGEÇMEDİ

ABD, kendi ürettiği Patriot sistemini Türkiye’ye satmadı. Türkiye de, Yerli Hava Savunma Sistemi yapılana dek, kısa vadede en kârlı hamlelerden birisi olarak S-400 Hava Savunma Sistemi’ni satın almaya karar verdi. Bununla birlikte bir çok engellemeyle karşı karşıya kaldı. Ekonomik baskının yanı sıra, üretiminde kendisinin de bulunduğu F-35’lerin teslim edilmemesi üzerinden tehditlere kadar bir çok badire atlatan Türkiye, her şeye rağmen dik durarak attığı adımdan vazgeçmedi.

 

MUHALEFET PARTİLERİNDEN HÜKÜMETE TAM DESTEK

Başta MHP olmak üzere, muhalefet partileri S-400 alımında Türkiye’nin yanında durarak milli duruş sergiledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye S-400 Füze Savunma Sistemi bahanesiyle siyasi ve ekonomik kuşatmaya alınmış, boyun eğmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, 22 Mayıs 2019'da ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilen, 'ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi' başlıklı karar çifte standart olmasının ötesinde, tamamıyla art niyetin ve müttefiklik hukukunu hiçe sayan bir zihniyetin ürünüdür. Türkiye Cumhuriyeti tam bağımsız bir devlettir. NATO üyeliği, dostluk hukuku ve stratejik ortaklık gibi iki taraflı işlemesi gereken sorumluluk mekanizması, devamlı bir tarafın geri adım atması, taviz vermesi, adeta tutsak alınması şeklinde okunamayacak, asla bu şekilde yorumlanamayacaktır.” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, “S-400 konusunda Türkiye’nin yanındayız.” açıklamasında bulundu. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nun Türkiye’nin Rusya’dan S-400 Hava Savunma Sistemi alması durumunda ABD yapımı F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasını öngören karar tasarısını kabul etmesi ile ilgili “Kabul edilemez.” diye konuştu. Aynı zamanda Erbakan, bir an önce yerli sistemin üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de, hükümete S-400 alımı konusunda açık destek verdi.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de, S-400 sisteminin alınmasını istemeyen CHP'ye tepki göstererek, "CHP, AKP iktidarına değil, vatan savaşına muhalefet ediyor." dedi.

 

CHP VE HDP’DEN ORTAK MUHALEFET

Tüm Türkiye S-400 konusunda tek ses olmuşken, aynı yolun yolcusu iki parti aksi yönde hareket etti. CHP ve HDP, S-400 alımının durdurulmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, S-400'lerin konuşlandırılmasının ertelenmesini istedi. Çeviköz, “Türkiye, S-400 satın alma kararını NATO boyutuyla görmesi gerektiğini anlarsa bu ikilemden çıkmak daha kolay olacaktır. Sayın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD ile kurulmasını önerdiği askeri komisyonun NATO ile Türkiye arasında kurulması daha uygun olacaktır. Bu komisyon çalışmalarını bitirene kadar S-400'lerin konuşlandırılmasının ertelenmesini öneriyoruz.” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise, “Ekonomimiz bu kadar kırılganken, dolar kuru 6’nın üzerindeyken, S-400 füzesinin alınması yangına benzin dökecektir. Acilen S-400 füzesi alımından vazgeçilmeli, anlaşması iptal edilmelidir. Ekonomimiz bu kadar kırılganken bir ambargo ile karşı karşı bırakılması yeni krizlerin habercisidir.” açıklamasında bulundu.

AMERİKANCI SOLCULAR!

Sol eğilimli CHP ile, büyük çoğunluğu Komünistlerden oluşan HDP, emperyal güçlerin kuklalığını iyi yürütüyor. Solculuk edebiyatı yapan CHP ve HDP’nin her fırsatta ABD’den yana tavır takınması ve Türkiye’nin tek ses olduğu konuda hükümetin karşısında durması, kimlerin kimlerle birlikte olduğu bir kez daha gözler önüne serdi.

Etiketler :