Rüzgar enerjisinde son teklifler bugün!

Rüzgar enerjisinde son teklifler bugün!

Rüzgâr enerjisinde 1 milyar doların üzerinde yatırım için teklifler en son bugün yapılacak.

1000 (bin) MW gücündeki rüzgâr enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinin kurulacağı rüzgâr enerjisi yenilenebilir enerji kaynak alanlarının tahsis edilmesi ve bu alanlar için belirlenen Bağlantı Kapasitelerinin kullandırılmasının sağlanması için yapılacak yarışma için başvurular 27/07/2017 tarihi saat 12:00’a kadar, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’ne yapılabilecek.

1.1 MİLYON EVİN YILLIK ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

Yarışmayı kazana firma, yüzde 65 yerlilik oranında rüzgar türbini üretecek olan fabrika yatırımını gerçekleştirecek ve rüzgar teknolojileri alanında Türk mühendisler ve üniversitelerle Ar-Ge yapacak. Kurulacak rüzgar tesisleri sayesinde yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak ve ortalama 1.5 milyon ton CO2/yıl emisyon azaltımı da sağlanmış olacak.

KONYA'DA ÖLÇÜMLER DEVAM EDİYOR

Bu kapsamda yarışmayı kazanacak şirket beş bölgede santral kuracak. Bu bölgeler, Kayseri – Niğde, Sivas, Edirne - Kırklareli – Tekirdağ, Ankara - Çankırı – Kırıkkale, Bilecik - Kütahya – Eskişehir olarak belirlenirken Konya 250 megawat'ın altında olduğu için bir sonraki tekliflere kalırken verimlilik ölçümlerinin devam ettiği öğrenildi.

Konuyla ilgili Memleket'e değerlendirmelerde bulunan AK Parti Konya Milletvekili Ömer Ünal, verimlilik bölgemizde verimlilik ölümlerinin devam ettiğini belirterek "bu aşamada ilk öncelik rüzgar verimliliğinin yüksek olduğu bölgelere verildi. Konya ve bölgemizde verimlilik ölçümleri hızla sürüyor. Rüzgar enerjisi için elverişli sonuçlar elde edildiği anda enerji bölgesi olan Karapınar'da da santral için adımlar atılacaktır. Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi başarılı bir şekilde tamamlandı. Rüzgar YEKA için de çalışmalarımız ve toplantılarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

Öte yandan açık eksiltme yöntemiyle yapılacak ihalelerde en düşük teklifi veren yatırımcıyla 15 yıllık süreyle elektrik enerjisi alım anlaşması imzalanacak ve kilovatsaat başına tavan fiyat 7 dolar/cent olacak.

HEDEF RÜZGARDA YERLİ TEKNOLOJİ

Türkiye enerji kaynaklarında olduğu gibi, enerji ekipman ve teknolojilerinde de dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Bu amaçla enerji kaynak tedarikinde çeşitliliği sağlama ve yerli kaynakları daha fazla kullanıma sunma çabalarını, ulusal ekonomi ve enerji stratejisinin ana omurgalarından biri haline getirmiş durumda. Bu çerçevede hem güneş hem de rüzgar YEKA ihalelerinin esas amaçlarından biri Türkiye’de bu alanlarda yerli ekipman üretimi ve teknoloji geliştirilmesinin önünü açmak. YEKA rüzgar ihalesi şartnamesine göre isteklilerde son iki yılda en az 2 bin MW’lik türbin üretmiş olmaları şartı aranıyor. YEKA ihalesini kazanacak isteklinin kurulacak 1000 MW’lik rüzgar santrallerinde en az yüzde 65’lik yerli girdi oranını tutturması isteniyor. Bu oran izleyen yıllarda önce yüzde 70’e yükseltilecek. Öte yandan Konya Karapınar'daki hem güneş hem de rüzgar YEKA yatırımları tamamlandıktan itibaren bölge yerli teknolojiye de hizmet etmiş olacak.

M. Ali Elmacı-Memleket