Rüzgar enerjili araçla Hollanda'da yarışacaklar

Rüzgar enerjili araçla Hollanda'da yarışacaklar

Ayvalık'ta rüzgar enerjili otomobil üretiminde son aşamaya gelen 6 üniversite öğrencisi, Hollanda'da 17 Ağustos'ta yapılacak yarışta Türkiye'yi temsil edecek- Proje sorumlusu Baydır:- "Rüzgarla çalışan aracın yollara çıkması gelecekte pek mümkün görünmüyo

BALIKESİR (AA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü'nden 6 öğrenci, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 6 aydır çalışmalarını sürdürdükleri rüzgar enerjili otomobille Hollanda'da uluslararası yarışa katılacak.

Öğrenciler, rüzgar enerjisiyle çalışacak otomobil üretiminde son aşamaya geldi. Otomobilin yapımında tamamen hafif alaşımlardan oluşan alüminyum, cam elyafı, paslanmaz çelik ve kompozit malzemeler kullanılıyor.

Ekip, test sürüşünün ardından otomobille, 17 Ağustos'ta Hollanda'nın Den Helder kentinde "Racing Aeolus" adlı yarışa katılacak.

Proje sorumlusu Emre Baydır, gazetecilere yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerjiye dikkati çekmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bu otomobille Hollanda'da Türkiye'yi temsil edeceklerini belirten Baydır, şöyle konuştu:

"İşin en önemli kısmı rüzgar enerjisi. Kirlenen dünyada yenilenebilir enerji çok önemli. Güneş çok büyük bir kaynak ama rüzgar da çok büyük bir kaynak. Rüzgardan ürettiğimiz enerjiyi, hareket enerjisine çevirdik. Rüzgarla çalışan aracın yollara çıkması gelecekte pek mümkün görünmüyor. Ancak yaptığımız araç, rüzgar enerjisiyle bir aracın yürütülebileceğini gösterecek. Aracın asıl amacı, yollarda kullanımından çok rüzgar enerjisini daha verimli nasıl kullanabiliriz, bunu göstermek."

Öğrencilerden Yağız Çiçek de araca 2 metre çapında bir pervanenin monte edildiğini bildirdi.

Aracın, gücünü tamamen pervaneden aldığını aktaran Çiçek, "Gücü, hiçbir şekilde elektrik enerjisine dönüştürmeden mekanik olarak tek lastiğe aktarıyoruz. Aktarım olarak üç dişli kutumuz ve kavramamız var. Aracımızın kanatlarını erkek bir kalıptan üç boyutlu yazıcıda bastık. Oluşturduğumuz dişi kalıbın içine de cam elyafı ve diğer malzemeleri kullanarak, üç kanadımızı hazırladık" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı