"Rusya'yı rakip değil partner olarak görüyoruz"

"Rusya'yı rakip değil partner olarak görüyoruz"

Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Berber:- "Rusya'yı bir rakip olarak değil partner olarak görüyoruz. İlişkilerimizin gelişmesi her iki ülkenin de çok hızlı bir şekilde bundan yararlanmasını ve kalkınmasını sağlayacak diye düşünüyorum

TBMM (AA) - ALPER ATALAY - Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, "Rusya'yı bir rakip olarak değil partner olarak görüyoruz. İlişkilerimizin gelişmesi her iki ülkenin de çok hızlı bir şekilde bundan yararlanmasını ve kalkınmasını sağlayacak diye düşünüyorum." dedi.

Parlamentolararası Birlik (PAB) 137. Genel Kurulu nedeniyle TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Rusya'ya yaptığı ziyarette yer alan Berber, Rusya ile gerçekleştirilen temasları AA muhabirine değerlendirdi.

PAB toplantısının yoğun bir katılımla gerçekleştirildiğini ve bunun aynı zamanda Rusya'nın bir başarısı olduğunu dile getiren Berber, toplantının dünyada parlamentolar arası ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu da gösterdiğini söyledi.

Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın görüştüğünü anımsatan Berber, görüşmede Türkiye ve Rusya'daki parlamentolar arası dostluk gruplarının çok yoğun bir temasa geçmesi tavsiyesinin yapıldığını, aralık ayında Rusya heyetini Türkiye'ye beklediklerini kaydetti.

Geçmişte, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin tarihte görülmeyecek boyutlarda iyi bir seviyede olduğunu bildiğini dile getiren Berber, "uçak krizi" ile birlikte ilişkilerin ciddi anlamda yara aldığını fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimi ve kararlılığıyla bu dönemin hızlı bir şekilde aşıldığını vurguladı.

- "Kısıtlamaların tamamen kalkmasını bekliyoruz"

Rusya tarafından bazı kısıtlamaların devam ettiğini ve bunların tamamen ortadan kalkmasını beklediklerini dile getiren Berber, "Bizim Rusya ile ilişkilerde en önemli olay vizelerin kalkmasıdır. Eğer ülkeler arasındaki gidiş-gelişte insanların hareketi kısıtlanıyorsa diğer alanlarda yeterince verimli sonuç beklemek mümkün değil. Vize konusu en önemli engel. Vize, esasen ekonomik ve diğer alanlarda yapılacak bazı kısıtlamaların çok ötesinde hepsini etkileyen bir olaydır. Onun bir an önce eski haline dönmesini bekliyoruz." diye konuştu.

- "Birbirimizi tamamlıyoruz"

Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu çalışmalarının bu ziyaretten sonra daha da ivme kazanacağını düşündüklerini belirten Berber, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Rusya ile Türkiye arasında tarih boyunca siyasi çekişmeler, rekabetler hatta savaşlara varan olaylar yaşandı. Ancak bizim ekonomik alanda çok fazla rekabetimiz yoktur. Neden? Çünkü, Rusya'nın ekonomik alt yapısı ve imkanlarıyla, bizim ekonomik alt yapı ve imkanlarımız birbirini tamamlayan mahiyettedir. Orada bir rekabet alanımız yok. Bizde olmayan ne varsa onlarda var. Onlara olmayan tabiri caizse ne varsa bizde var. Dolayısıyla elmanın iki yarısı gibi birbirimizi tamamlıyoruz.

Rusya'da bizim yaptığımız üretimlerle ilgili büyük bir boşluk ve ihtiyaç var. Biz onları tamamlamış oluyoruz. Enerji ve madenler başta olmak üzere Rusya'nın elindeki uygun imkanlardan biz de yararlanmış oluyoruz. Karşılıklı birbirimizle ciddi anlamda ticari, ekonomik entegrasyonumuz var. Rusya'yı bir rakip olarak değil partner olarak görüyoruz. İlişkilerimizin gelişmesi her iki ülkenin de çok hızlı bir şekilde bundan yararlanmasını ve kalkınmasını sağlayacak diye düşünüyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :