Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararı

Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararı

Rusya’nın aldığı karar muhalifler tarafından sevinçle karşılandı - Suriyeli ev hanımı Semih:"Rusya'nın çekilmesinin ardından bizim devrimimiz devam ediyor. İnşallah Rusya’nın işgalinden sonra elimizden giden bölgeleri de geri alacağız"- İdlib'den esnaf Şe

HALEP (AA) - Rusya’nın Suriye'deki askeri güçlerini azaltma kararı, muhalif siviller tarafından "zafer" olarak nitelendirildi.

Başkent Şam'ın banliyöleri İdlib, Halep ve Dera’da "devrimin yıl dönümü" dolayısıyla Rusya ve Esed rejimi aleyhine kitlesel gösteriler düzenlendi. Bazı muhalifler, Rusya'nın ülkede varlığını sağlamlaştırmış olabileceğini, fakat yoğun hava saldırılarına rağmen rejime zafer kazandıramadığını dile getirdi.

AA muhabirine konuşan Suriyeli ev hanımı Um Semih, ''Rusya buraya işgale geldi. Biz sahada çalıştığımız için kazandık. Onlar da sahada fazla varlık gösteremediler. Bundan dolayı Rusya çekildi. Rusya'nın çekilmesinin ardından bizim devrimimiz devam ediyor. İnşallah Rusya’nın işgalinden sonra elimizden giden bölgeleri de alacağız'' diye konuştu.

İdlib'de muhaliflerin kontrolündeki bölgede esnaflık yapan Mervan Şefik de kararı çok önemli bulduğunu belirterek, ''Rusya’nın çekilmesi müminlerin bir zaferidir. İnşallah zaferlerimiz devam edecek. İnşallah Suriye'yi Esed'ten kurtarırız” dedi.

Rusya'nın kararını şaşırtıcı bulan İdlib'in Maret el Numan ilçesindeki esnaflardan Mustafa Katvan ise ''Rus güçlerinin Halep'ten çekilmesi herkesi şaşkına çevirdi. Bu çekilme devrime yaradı. Rusların rejime desteği yüzünden kaybettiğimiz yerler tekrardan rejimden alınabilir. İnşallah bu Suriye halkı için iyi bir müjde olur'' şeklinde konuştu.

Halep'in Anadan ilçesindeki sivil savunma yetkilisi Ebu Mervan, Esed rejiminin Rusya'yı, İran’ı ve Hizbullah'ı kullandığını dile getirerek, “Esed hangi devleti kullanırsa kullansın bizim devrimimiz devam ediyor. Son nefese kadar mücadelemiz devam edecek'' ifadelerini kullandı.

İlçenin sakinlerinden Ebu Saad ise Rusların görevleri sona erdiği için sahadan çekildiğini ve Suriye'ye barış değil, daha çok yıkım getirdiklerini dile getirdi.

Saad, “Rusya aldığını aldı. Onların hedefi Halep'in kuzeyindeki Nubul ve Zehra beldesine ulaşmaktı ve ulaştılar. Cephede çatışmalar devam ediyor. Burada ya kazanacağız ya da öleceğiz. Rus saldırıları Halep ve kuzeyinde halkı yerinden etti, şehirleri harabeye çevirdi” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü Suriye'deki Rus güçlerinin büyük bölümünün çekilmesi yönünde talimat vermişti. Bu çerçevede dün Suriye'deki Rus hava üssünde görev yapan uçakların ilk grubunun ayrıldığı açıklanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :