Rusya'nın Suriye'de muhalif ve sivillere yönelik saldırıları

Rusya'nın Suriye'de muhalif ve sivillere yönelik saldırıları

BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, Suriye'de hava saldırıları düzenleyen Rusya ve diğer ülkelere sivil kayıplardan kaçınma çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye'de hava operasyonları düzenleyen Rusya ve diğer ülkelere sivillere yönelik saldırılarda bulunmama çağrısı yaptı.

Rusya'nın Suriye'de DAEŞ ve diğer terör örgütleri yerine muhalif ve sivilleri hedef alması ve insani yardım tır ve tesislerini bombalaması hakkında AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Dujarric, "Genel Sekreter, Suriye'de başta hava saldırısı olmak üzere askeri operasyon düzenleyen tüm tarafları, istenmeyen sonuçları engelleme ve her şeyden önemlisi sivil kayıplara mani olup insanların güvenliğini sağlama konusunda mümkün olan her şeyi yapmaya çağırıyor" diye konuştu.

Dujarric, BM'nin Suriye'de hava saldırılarının hangi bölgeleri hedef aldığını tespit edecek gözlemcilerinin bulunmadığını kaydederek, "İnsani yardım konusunda birlikte çalıştığımız ortaklarımızdan bilgi alıyoruz. Bu bilgiler genelllikle Güvenlik Konseyi'ne sunduğumuz Suriye raporlarına yansıyor" ifadelerini kullandı.

Terör örgütü DAEŞ'le mücadele kapsamında Suriye'de operasyonlara başlayan Rus ordusuna ait savaş uçakları, Humus, Hama, Halep ve İdlib'te muhaliflerin kontrolünde bulunan sivil yerleşim yerlerine saldırılar düzenliyor.

Birkaç günden bu yanda İdlib ve Halep'in kuzeyinde insani yardım taşıyan tır sahalarına saldırıda bulunan Rus uçakları, dün İHH İnsani Yardım Vakfı'nın İdlib kentine bağlı Sarakib bölgesinde hizmet veren ve günde 40 bin kişi için ekmek üretilen ekmek fırınını bombalamıştı.

Rus ve Esed güçlerinin saldırıları, üç haftadır özellikle Türkmenlerin yaşadığı Bayırbucak bölgesini de hedef alıyor. 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı