"Rusya'nın kararı Kırım Tatarlarını daha da birleştirecek"

"Rusya'nın kararı Kırım Tatarlarını daha da birleştirecek"

Kırım Tatarları Dünya Kongresi Genel Sekreter Yardımcısı Jakubauskas:- "1991 yılında kurulan ve Kırım Tatar halkını temsil eden bir Meclis nasıl aşırı örgüt olabilir? İşgalci güçler, kendi aleyhine bir karar çıkarttı. Bu tür yöntemlerle ileri gidemeyecekl

VİLNİUS (AA) - RUSTAM MİKAYILLI - Kırım Tatarları Dünya Kongresi Genel Sekreter Yardımcısı ve Litvanya Tatarlar Derneği Başkanı Profesör Adas Jakubauskas, Rusya Yüksek Mahkemesi’nin Kırım Tatar Milli Meclisi'nin (KTMM) faaliyetlerini yasaklama ve aşırı örgüt kapsamına alınması kararının, Kırım Tatar halkını daha da birleştireceğini ve KTMM'nin faaliyetlerini Kiev’de sürdüreceğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Jakubauskas, Rusya’nın KTMM’nin faaliyetlerini yasaklama ve buna ilişkin yaptıkları itirazın reddedilmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Jakubauskas, “1991 yılında kurulan ve Kırım Tatar halkını temsil eden bir Meclis nasıl aşırı örgüt olabilir? İşgalci güçler, kendi aleyhine bir karar çıkarttı. Bu tür yöntemlerle ileri gidemeyecekler. Alınan karar, Kırım Tatarlarını daha da birleştirecek. KTMM faaliyeti ise Kiev’de devam edecek." diye konuştu.

Uluslararası kamuoyunun KTMM için gerekli desteği vereceğini belirten Jakubauskas, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu Sakharov Düşünce Özürlüğü Ödülü'ne aday gösterdiğini anımsattı.

Kırım Tatarları liderleriyle sürekli iletişim halinde olduklarını kaydeden Jakubauskas, şunları kaydetti:

“KTMM’nin Kiev’de rahat ve özgür bir şekilde çalışmasını sağlamalıyız. Kamuoyuna gerçekleri anlatıp, yolumuza devam edeceğiz. Dünyada olup bitenler, özellikle Suriye’deki savaşa rağmen Kırım sorununun halen gündemde kaldığını görüyoruz”.

Jakubauskas, Litvanya’daki Tatarların Kırım’ı ziyaret etmek istediklerini ancak siyasi nedenlerle ve karşılaşabilecekleri tepkiler nedeniyle gidemediklerini kaydetti.

Litvanya’nın başkenti Vilnius ve Eskişehir’de bu yıl yapılan Kırım Tatarları Dünya Kongresi’nin Kasım ayında Kiev’de gerçekleşeceğini vurgulayan Jakubauskas, Kırım Tatarlarının sorunlarını dünyaya daha geniş şekilde aydınlatması için Vilnius’ta bir medya merkezinin kurulmasını teklifinde bulunacağını dile getirdi.

Rusya Yüksek Mahkemesi geçen ay, Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) faaliyetlerinin yasaklanmasına yapılan itirazı reddederek, kararı onaylamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :