Rusya'nın Doğu Guta'daki "insani mola" kararı

Rusya'nın Doğu Guta'daki "insani mola" kararı

BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric: - "(Rusya'nın Doğu Guta'da 'günlük beş saat insani mola' kararı) Beş saat hiç olmamasından daha iyi ama BM Güvenlik Konseyi'nin 30 günlük insani ateşkes kararının uygulandığını görmek istiyoruz"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Rusya'nın rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'da "günlük beş saat insani mola'' kararına ilişkin, ''Beş saat hiç olmamasından daha iyi ama BM Güvenlik Konseyi'nin 30 günlük insani ateşkes kararının uygulandığını görmek istiyoruz.'' dedi.

Dujarric, günlük basın brifinginde, Doğu Guta'da son 48 saatte askeri operasyonların devam ettiğini ve aralarında kadın ve çocukların olduğu en az 30 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Doğu Guta'dan Şam'a yönelik saldırıların da sürdüğünü belirten Dujarric, 19 Şubat'tan beri saldırılarda 500 kişinin öldüğünü ve bin 500 kişinin ise yaralandığını ifade etti.

Hava saldırıları ve bombardımandan 24 hastane ve sağlık merkezinin etkilendiğine dikkati çelen Dujarric, Şam'a yönelik saldırılarda da 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 214 kişinin ise yaralandığını belirtti.

Suriye'de hangi grupların terörist olarak görüldüğüne ve ateşkesin nerelerde uygulanacağına yönelik bir soruya ise Dujarric, bu tartışma sürerken Suriye'de insanların bombardımana maruz kaldığını ve tüm tarafların insani yardımların ulaştırabilmesi için ateşkesi uygulaması gerektiğini vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Doğu Guta'da günlük ''beş saatlik insani mola" kararının yeterli olup olmayacağı sorusuna ise Dujarric, ''Beş saat hiç olmamasından daha iyi ama BM Güvenlik Konseyi'nin 30 günlük insani ateşkes kararının uygulandığını görmek istiyoruz.'' cevabını verdi.

Dujarric, gerekli şartlar ve engeller kaldırılır kaldırılmaz insani yardımlara başlayacaklarını sözlerine ekledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde 24 Şubat'ta oy birliğiyle kabul edilen karar ile Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta'daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alınmıştı.

Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ''güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir'' bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ''durumu ağır hasta ve yaralıların'' tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ''gecikmeden'' çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edilmişti.

Kararda ayrıca özellikle rejimin kuşatması altında olan insani durumun ''alarm verdiği'', Doğu Guta da dahil Yarmuk, Fua ve Kefraya'daki kuşatmaların kaldırılması talebinde bulunulmuştu.

Karara göre, Suriye'de DEAŞ, El-Kaide, Nusra Cephesi ve BMGK tarafından belirlenen diğer terörist gruplar ile bunlarla bağlantılı birey ve gruplara yönelik askeri operasyonlara devam edilecek.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :