Rusya'daki MAKS-2015 fuarı

Rusya'daki MAKS-2015 fuarı

Jukovski şehrinde düzenlenen sivil ve askeri uçakların sergilendiği Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı "MAKS-2015" sona erdi

Elena Teslova - Rusya'da, sivil ve askeri uçakların sergilendiği Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı "MAKS-2015" sona erdi.

Rusya'nın Jukovski kentinde iki yılda bir düzenlenen ve çeşitli ülkelerden çok sayıda havacılık alanında faaliyet gösteren şirketlerinin katılarak yeni ürünlerini sergilediği fuara, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara rağmen Avrupa Birliği ve ABD'den şirketler de katıldı.

Rusya'dan 600, diğer ülkelerden toplam 150 şirketin katıldığı fuarı 80'den fazla ülke delegasyonu ziyaret etti. Ukrayna krizi sonrasında Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi nedeniyle, bu yılki fuara öncekine yıllara oranla daha az katılımın olduğu gözlemlendi.

Batının Ukrayna krizinden dolayı Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara rağmen ABD yanı sıra, Belçika, Almanya, Danimarka, İtalya, Fransa, Çek Cumhuriyeti gibi pekçok AB'ye üye ülkeye ait şirketin MAKS-2015'e katılması dikkat çekti.

Fuara katılmanın, Rusya'ya silah satılacağı anlamına gelmediğinin vurgulayan Fransa'nın GIFAS şirketi temsilcisi Natali Meyer, "MAKS fuarı, dünyadaki önemli şirketlerin katıldığı ve yeni ortaklar bulma olanaklarının olduğu alanındaki en büyük sergilerden biridir" diye konuştu.

Batılı şirketlerin MAKS-2015'e katılımını yorumlayan ve reklam broşürlerinin Çince ve Arapça yazıldığına dikkati çeken Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Askeri Siyasi Araştırmalar Merkezi uzmanı Şarbatullo Sodikov, silah ihracatının, silah satan her ülke için ihracatta en yüksek gelirli bütçe kalemlerinden biri olduğunu ve silah ticareti yapanların bu alanda yeni pazar bulma olanaklarını kaçırmayı istemediklerini belirtti. 

Sodikov, en çok silah alan ülkelerin başında Çin'in geldiğini ancak Arap ülkelerinin de silah pazarında önemli ithalatçı ülkeler arasında yer aldıklarını dile getirdi.

Sodikov, önceki sergiye oranla MAKS-2015'te az sayıda anlaşma imzalanmasına pek bakmadan, sivil havacılık alanında yeni işbirliklerinin artmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Fuar, havacılık alanında yeni projeler geliştiren genç bilim adamlarına verilen ödüllerin ardından uçakların gökyüzünde yaptığı akrobasi gösteriyle sona erdi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı