Rusya'da 5. Rus-Arap İşbirliği Forumu

Rusya'da 5. Rus-Arap İşbirliği Forumu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov:- "Bu bölgedeki halkların yaşadığı zor dönemin ancak diyalog ve barış yoluyla üstesinden gelinmesi gerektiği konusunda hemfikiriz"- Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt:- "Haziran 1967 sınırlarıyla ve Doğu Kudüs

MOSKOVA (AA) - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki halkların yaşadığı zor dönemin, diyalog ve barış yoluyla üstesinden gelinmesi gerektiğini söyledi.

Lavrov, başkent Moskova'da bakanlar düzeyinde yapılan 5. Rus-Arap İşbirliği Forumu’nun ardından, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve Somali Dışişleri Bakanı Ahmed Isse Awad ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki durumun ele alındığını belirten Lavrov, "Bu bölgedeki halkların yaşadığı zor dönemin ancak diyalog ve barış yoluyla üstesinden gelinmesi gerektiği konusunda hemfikiriz." dedi.

Lavrov, forumda Orta Doğu'daki sorunların ve Libya'daki krizin diyalog ve barış yoluyla çözülmesinin öneminden bahseden ortak deklarasyonun kabul edildiğini ve buna yönelik olan 3 senelik eylem planının onaylandığını bildirdi.

Libya sorununun çözülmesi için birlikte çalışılmasının kararlaştırıldığını dile getiren Lavrov, "Ortak amacımız Libyalıların kendi aralarında yaşadığı anlaşmazlıkları aşmaları ve sürdürülebilir bir uzlaşıya varmalarıdır." diye konuştu.

Bakan Lavrov, Filistin ve İsrail liderlerinin Rusya'da şartsız şekilde görüşme yapmaları için davetini yineledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Gayt da Libya, Suriye, Yemen ve bütün doğuda yaşanan meselelerin uluslararası hukuk temelinde barış yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Gayt, "Haziran 1967 sınırlarıyla ve Doğu Kudüs başkentiyle bağımsız Filistin devletinin kurulması konusunda taahhütlerimizi vurguladık." ifadesini kullandı.

Somali Dışişleri Bakanı Ahmed Isse Awad da toplantıya ev sahipliği yapan Rusya'ya teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :