Rusya-Ukrayna gaz pazarlığında finansman engeli

Rusya-Ukrayna gaz pazarlığında finansman engeli

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda, doğalgaz fiyatındaki anlaşmazlığı çözmek için müzakere masasına oturan Rusya ve Ukrayna temel noktalarda uzlaşırken finansman...

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda, doğalgaz fiyatındaki anlaşmazlığı çözmek için müzakere masasına oturan Rusya ve Ukrayna temel noktalarda uzlaşırken finansman engeline takıldı

AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Öttinger, arabulucuk ettiği Rusya ve Ukrayna enerji bakanları Yuri Prodan ve Aleksandr Novak arasındaki müzakerelerde "kaydadeğer ilerleme" sağlandığını ve 29 Ekim'de yapılacak bir sonraki toplantıda anlaşma sağlanmasını beklediğini söyledi.

Öttinger, üçlü toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Muhtemel çözüme doğru önemli unsurlarda bir adım daha attık. (Ukrayna tarafındaki) Finansal açık gibi hala çözülmesi gereken noktalar var" dedi.

Öttinger, Ukrayna'nın Rusya'ya mevcut doğalgaz borcunun 3,1 milyar olarak belirlenip, bunun 1,45 milyar dolarının Ekim sonunda ve kalan 1,65 milyar dolarının yıl sonunda ödenmesi üzerinde uzlaşıldığını bildirdi. Bu durumda Ukrayna'nın borcu hesaplanırken bin metreküp doğalgazın fiyatı 268,5 dolar olarak dikkate alındı. Rusya daha önce Ukrayna'nın borcunun 5,3 milyar dolar olduğunu iddia ediyordu.

Günther Öttinger, tarafların bu kış için doğalgaz fiyatını ise bin metreküp için 385 dolar olarak belirlediğini ve miktar için henüz uzlaşma sağlanamadığını belirtti. Ukrayna'nın satın almak istediği gazın bedelini önceden ödemesi şartıyla miktar ayarlaması yapılabilecek. 

Öte yandan Rusya'nın Avrupa'ya satacağı gaz için Ukrayna'ya transit geçiş bedelini ödeme güvencesi verdiğini anlatan Öttinger, tarafların 29 Ekim'de tekrar Brüksel'de toplanacağını ve bu süreçte Kiev yönetiminin finansman açığını kapatmaya çalışacağını ifade etti.

Bu arada Ukrayna, Rusya'ya yapacağı ödeme için AB'den  2 milyar avro kredi isterken, AB Komisyonu sözcüsü Simon O'Conner, Kiev yönetiminin bu talebini IMF ile istişare edeceklerini söyledi.

AB, Moskova ve Kiev arasındaki doğalgaz anlaşmazlığına çözüm bulunamaması halinde bu kış Rusya'dan Avrupa'ya gönderilecek gazın Ukrayna tarafından sifonlanmasından endişe ediyor.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı