Rusya Özbekistan ile askeri iş birliğini artırmayı planlıyor

Rusya Özbekistan ile askeri iş birliğini artırmayı planlıyor

Özbekistan Savunma Bakanı Abdusalom Azizov ile görüşen Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu:-"Rusya Özbekistan ile askeri eğitim alanındaki iş birliğini geliştirmeye hazır"

TAŞKENT (AA) – Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkesinin Özbekistan ile askeri eğitim alanındaki iş birliğini geliştirmeye hazır olduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığıdan yapılan açıklamaya göre, Şoygu, Taşkent’te Özbekistan Savunma Bakanı Abdusalom Azizov ile bir araya geldi. Görüşme sırasında, iki ülke arasındaki askeri alandaki iş birliğinin durumu ve perspektifleri, askeri-teknik alandaki iş birliğinin geliştirilmesi imkanları ele alındı.

Görüşme sırasında Şoygu, iki ülke arasındaki askeri ve askeri-teknik iş birliğinin "somut ve çok önemli karaktere" sahip olduğunu belirterek, nitelikli askeri personelin eğitilmesinin, silahlı çetelerin Özbekistan sınırı yakınında toplandığı bir dönemde özellikle önemli hale geldiğine dikkati çekti.

Şoygu, "Suriye'den Özbekistan’a komşu ülkelere giden uluslararası terörizm tehdidini görmemek mümkün değil. Günümüzde Afganistan'daki durumun daha istikrarlı, daha güvenli hale geldiğini söyleyemeyiz, çünkü Suriye'den ayrılan çeteler Afganistan da dahil diğer ülkelere yerleşiyor. Böyle bir durumda devletin çıkarlarını savunacak askeri uzmanların eğitilmesi önemlidir." dedi. Şoygu, bu bağlamda, Özbekistan ile deneyimleri paylaşmanın yanı sıra bu ülkenin silahlı kuvvetleri için kadro eğitimine ve Rusya'daki askeri okullarda Özbekistan'a ayrılan kontenjanı artırmaya hazır olduklarını belirtti.

Azizov da Rusya'nın "deneyim ve gücüne" dikkati çekerek, Rus-Özbek askeri ve askeri-teknik iş birliğini takdir ettiklerini kaydetti. Rusya'yı dünyada ve bölgede önemli nüfuza sahip bir ülke olarak gördüklerini ifade eden Azizov, ayrıca tarihi, kültürel ve ekonomik bağlarının da bulunduğunu Rusya ile bu bağları geliştirmeye ve güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti. Azizov, bu çerçevede iki ülkenin personel eğitimi, askeri-teknik ve askeri hazırlık alanlarındaki iş birliğinin önemini vurguladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :